IRAN PROTERAO BRITANSKOG AMBASADORA: Morao da ode zbog ORGANIZOVANJA PROTESTA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRAN PROTERAO BRITANSKOG AMBASADORA: Morao da ode zbog ORGANIZOVANJA PROTESTA

Sam abasador je tvrdio da nije učestvovao u protestima protiv valsti, veće da je želeo da oda poštu žrtvama avionske nesreće.

Ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Maker napustio je Teheran.

Ranije je saopšteno da Vlada Irana razmatra mogućnost proterivanja Makera u skladu sa međunarodnim zakonima nakon njegovog učešća na protestima u Teheranu.

Maker je 11. januara priveden na nekoliko sati zbog sumnje da je organizovao subotnje proteste u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Teheranu i da je učestvovao u njima.

Akcija nekoliko stotina studenata kod zdanja Univerziteta "Amir Kabir" u Teheranu, koji su se okupili da odaju poštu žrtvama pada ukrajinskog putničkog aviona, prerasla je u miting sa zahtevom za ostavkama i suđenjem odgovornima za katastrofu.

Navedeno je da su učesnici protesta demonstrativno pocepali portret iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je 3. januara ubijen u američkoj specijalnoj operaciji u oblasti bagdadskog aerodroma.

The UK envoy has left #Iranian capital https://t.co/AEKHSsB5py

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) 15. јануар 2020.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Arakči rekao je u vezi s tim događajem da je ambasador pušten 15 minuta nakon što je priveden.

Šef Forin ofisa Dominik Rab je okarakterisao privođenje ambasadora kao grubo kršenje međunarodnog prava. Potom je u Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor pozvan iranski ambasador u Lonodnu.

"Boing 737-800" kompanije "Međunarodne avio-linije Ukrajine" srušio se 8. januara odmah posle poletanja sa aerodroma u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade — državljana Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana.

Iranska armija je 11. januara priznala da je nenamerno oborila ukrajinski avion, prepoznavši ga kao "neprijateljski cilj", odnosno kao krstareću raketu. Iran je naveo da je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi protivvazdušne odbrane bili u stanju pune borbene gotovosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.