IRAN KONAČNO DOBIJA MOĆNE RUSKE SUHOJE: Stiže prva tura lovaca Su-35, istovremeno otkriva 20, a napada osam ciljeva (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2023, 23:24

IRAN KONAČNO DOBIJA MOĆNE RUSKE SUHOJE: Stiže prva tura lovaca Su-35, istovremeno otkriva 20, a napada osam ciljeva (VIDEO)

"Sveža krv" za Vazduhoplovne snage Irana

Iran će dobiti prvu seriju borbenih aviona Su-35 iz Rusije negde tokom sledeće nedelje, izvestio je Iran Press. Novinska agencija nije razjasnila koliko će borbenih aviona biti isporučeno, niti kada će i gde tačno sleteti.

Štaviše, izveštaj tek treba da potvrdi neki zvanični izvor u Iranu ili Rusiji. Decembarski izveštaji govore da je Rusija pristala da isporuči Iranu 24 Su-35 koji su prvobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napravljeni za Egipat kao deo dogovora koji su osujetile Sjedinjene Države.

U januaru je član iranskog parlamenta Šahrijar Hejdari rekao da će Rusija isporučiti prvu seriju borbenih aviona početkom sledeće iranske godine, koja počinje 21. marta.

Tada je poluzvanična novinska agencija Tasnim spekulisala da će avioni biti smešteni u taktičkoj vazduhoplovnoj bazi 8 vazduhoplovnih snaga Islamske Republike Iran (IRIAF) u blizini centralnog grada Isfahana.

Iran je u martu zvanično potvrdio da je finalizirao dogovor o kupovini naprednih borbenih aviona Su-35 od Rusije, ne iznoseći nikakve detalje. Međutim, Rusija tek treba da potvrdi dogovor sa svoje strane.

Vojna saradnja Irana i Rusije, kako se navodi, raste od početka specijalne operacije u Ukrajini prošle godine. Sjedinjene Države i njihovi saveznici tvrde da je Iran isporučio Rusiji stotine samoubilačkih i borbenih dronova za upotrebu protiv ukrajinskih snaga. Međutim, i Moskva i Teheran to poriču.

Su-35 je dizajniran da gađa sve vrste vazdušnih ciljeva u vazdušnim borbama na manjim i većim daljinama, kao i za napad na kopnene i morske ciljeve, uključujući i one pokrivene protivvazdušnom odbranom i koji se nalaze daleko iza linije fronta.

Jedna od glavnih karakteristika Su-35 je višemodni, hibridni pasivni elektronski skenirani radarski sistem Irbis-E, koji može istovremeno da otkrije i prati do 30 ciljeva u vazduhu na dometu do 350 kilometara i da napadne do njih osam.

Borbeni avion može da nosi različita napredna oružja, uključujući raketu vazduh-vazduh R-37, krstareću raketu Kh-59 za kopneni napad, raketu protiv radijacije Kh-58 i krstareću protiv brodova Kh-35.

IRIAF se trenutno oslanja na stare američke borbene avione koji su ostali iz perioda pre Islamske revolucije 1979. godine. Kada budu isporučeni, Su-35 će biti prvi novi borbeni avioni koji će ući u upotrebu u vazdušnim snagama od 1990-ih, kada je Iran dobio nekoliko MiG-ova 29 od Rusije.

Isporuka naprednih borbenih aviona će verovatno podići tenzije između Rusije i Izraela, Tel Aviv će tvrditi da je taj dogovor kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.  Kao odgovor, mogao bi da pojača svoj tajni rat protiv Teherana i vojnu saradnju sa Ukrajinom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.