IRAČKI BEZBEDNJACI ZAPREPAŠĆENI: Iranskom raketom neko hteo da gađa pro-iranske snage u Saladinu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 21:36

IRAČKI BEZBEDNJACI ZAPREPAŠĆENI: Iranskom raketom neko hteo da gađa pro-iranske snage u Saladinu (FOTO)

Projektil je identifikovan kao municija 358, koju je navodno proizveo Iran

Iračka služba nacionalne bezbednosti (NSS) je 21. oktobra saopštila da je osujetila raketni napad na severnu iračku provinciju Saladin. U saopštenju, NSS je rekao da je meta napada bio aerodrom Heliva, gde je raspoređena 52. brigada iračkih Jedinica narodne mobilizacije (PMU).

- Nakon što su dobili obaveštajne podatke, Služba nacionalne bezbednosti, Unutrašnja obaveštajna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << služba i PMU otkrili su projektil opremljen za gađanje aerodroma Al Heliva u blizini sela Albu Sabah, severno od grada Tuz Kurmatu - navodi se u saopštenju.

#BREAKING - #PMU seize and disable advanced cruise-like missile in #TuzKhurmatu, #Salahuddin.

The missile was assembled to launch near Hlewa military base which houses #Iraqi Army and PMU forces. pic.twitter.com/aChCiHYTP8

— Al Sura (@AlSuraEnglish) October 21, 2021

. Prošle godine je američka mornarica zaplenila nekoliko projektila ovog tipa kod obala Jemena.

Tajanstvena raketa, koja je opremljena infracrvenim tragačem, laserskim osiguračem i mikro-turbomlaznim motorom, navodno je dizajnirana da gađa vazdušne ciljeve male brzine. Takođe se smatra da je raketa sposobna da gađa kopnene ciljeve sa visokom preciznošću.

Nejasno je kako je projektil, koji je navodno proizveo Iran, završio u Iraku usmeren protiv PMU, glavnog saveznika Teherana u arapskoj zemlji.

Rakete su možda postavile iračke snage koje podržava Iran u blizini aerodroma Al Heliva kako bi gađale američke bespilotne letelice koje redovno špijuniraju položaje PMU. Ove snage su u više navrata u prošlosti upozoravale da će oboriti dronove koji se približavaju pozicijama PMU.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.