IRAČKE SNAGE BEZBEDNOSTI KRENULE U OPASNU VOJNU OPERACIJU: Amerikanci se žalili zbog novog napada!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 17:15

IRAČKE SNAGE BEZBEDNOSTI KRENULE U OPASNU VOJNU OPERACIJU: Amerikanci se žalili zbog novog napada!

Američke snage su ponovo bile meta napada u Iraku

Rano 8. maja, jedna bespilotna letelica samoubica udarila je u vazduhoplovnu bazu Ajn al-Asad, u kojoj je poznato da su smeštene američke snage, u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar.

U zvaničnoj izjavi pukovnik Vejn Maroto, portparol Koalicije koju predvode SAD, rekao je da je hangar aviona oštećen u udaru drona. Portparol je primetio da nije bilo ljudskih gubitaka.

- Napad je pod istragom - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pukovnik Maroto.

- Svaki napad na vladu Iraka, KRG (vladu regiona Kurdistana) i Koaliciju podriva autoritet iračkih institucija, vladavinu zakona i irački nacionalni suverenitet - rekao je on.

Nakon napada, vazdušni prostor nad vazduhoplovnom bazom Ajn al-Asad zatvoren je, prema izveštajima "Al-Arabije". Novinski kanal sa sedištem u UAE rekao je da iračke snage bezbednosti trenutno tragaju za osobama odgovornim za napad.

Vazdušna baza Ajn al-Asad domaćin je većini preostalih američkih snaga u Iraku, za koje se procenjuje da imaju blizu 2.500 pripadnika. U bazi su raspoređeni i mnogi ratni avioni i dronovi SAD-a.

Avio baza je više puta za poslednjih nekoliko meseci bila na meti proiranskih iračkih snaga. Međutim, svi prethodni napadi izvedeni su raketama.

Međutim, ovo nije prvi put da se samoubilački dron koristi u napadu na američke snage u Iraku. Dana 14. aprila, dron je pogodio američku vojnu instalaciju na međunarodnom aerodromu Erbil na severu Iraka.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad dronom na vazduhoplovnu bazu Ajn al-Asad. Koalicija koju predvode SAD verovatno neće odgovoriti jer napad nije rezultirao ljudskim gubicima. Najnoviji napadi na američke snage u Iraku naneli su samo materijalne gubitke.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.