IPAK UJEDINJENJE? Tadić je izvisio, a DS hoće saradnju sa strankom koja NIJE BOJKOTOVALA IZBORE

Izvor: Press, 13.Avg.2020, 11:57

IPAK UJEDINJENJE? Tadić je "izvisio", a DS hoće saradnju sa strankom koja NIJE BOJKOTOVALA IZBORE

Ujedinjenje Demokratske stranke (DS), o kome se priča više od godinu dana, izgleda bi moglo da se desi uskoro, ako je verovati demokratama.
Foto:blic
Doduše, DS je i ranije, bar deklarativno, bila zainteresovana za tu ideju samo što nikako, slučajno ili namerno, nije došla do toga da je realizuje.
Ovog puta, čini se da hoće, a potvrdu daje i prvi čovek stranke Zoran Lutovac.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Međutim, ni ovde stvari neće biti onakve kakvo su inicijalno bile zamišljene - da se tri stranke, u kojima su mahom ljudi koji su i bili u redovima demokrata, ujedine u veliku DS jer u njoj, izgleda, neće biti SDS Borisa Tadića.
Iako je bio jedan od najtvrđih zagovornika ujedinjenja, Lutovac i prvi čovek Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović su ga "obišli".

Naime, DS je na svom Tviter nalogu podelila tekst u Lutovčeve reči o tome da je započto "stvaranje velike Demokratske stranke".
- Demokratska stranka postigla je dogovor sa Nebojšom Zelenovićem (ZZS) o integrisanju Zajedno za Srbiju u Demokratsku stranku i time je započet proces stvaranja velike Demokratske stranke - navode demokrate.
Našli zajednički jezik? Tako je DS, izgleda, našla zajednički jezik sa ZZS, samo je pitanje kako će zajedno funkcionisati, s obzirom na to su, recimo, otišli različitim putevima kada je u pitanju bojkot izbora.
Iako su i jedna i druga stranka inicijalno zagovarale upravo neizlazak na izbore, Zelenović se u međuvremenu predomislio, izašao iz SzS čime je razočarao svoje do tada saborce, uključujući i demokrate, praktično pogazivši ono što je do tada pričao.

Foto: J. Radojević / RAS Srbija
Nebojša Zelenović
Međutim, saradnju sa DS nije prekinuo, makar na lokalu, gde je sarađivao sa pojedincima iz ove stranke kojima, pak, ta ista saradnja za razliku od nekih drugih, nije zamerena.
I sam Zelenović potvrdio je medijima da je dogovor sa DS postignut, i da ih trenutno u tome sprečava samo epidemiološka situacija da bi stvar bila i formalna.
Ipak, u tom savezu bivših demokrata, izgleda, neće biti Tadića jer, iako je za to ujedinjenje možda i najviše agitovao, u dogovoru Lutovac-Zelenović nije učestvovao.
Odgovor Tadiću
Međutim, ovo je izgleda odgovor koji je tražio pre izvesnog vremena, i odgovor na to što je pre samo nekoliko dana direktno Lutovca optužio za sabotažu ove priče.
- Apel smo uputili i javno, ali i zvaničnim dopisom. Međutim, ni do danas nije stigao nikakav odgovor. U ovim okolnostima ćutanje predsednika DS-a na apel SDS, ostaje nam samo da tumačimo kao njegovu ličnu i jednostranu odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenja u veliku DS - pisalo je u saopštenju SDS pre nekoliko dana.
I sam Tadić je potvrdio za "Blic" da sa Lutovcem nema komunikaciju, i da je on "bez ikakvog objašnjenja prekinuo svaku komunikaciju o ujedinjenju u veliku DS još krajem prošle godine".
- Te razgovore smo započeli Dušan Petrović, Lutovac i ja. Sve što smo se dogovorili potvrđeno je i odlukama GO sve tri stranke. Tako da ne znam sa kim on sada razgovara i po kom statutarnom osnovu. Lutovac konfuznim i nelogičnim odgovorima zapravo pokušava da izbegne da odgovori zašto je evidentno on prekinuo proces ujedinjenja. Iz DS od funkcionera bliskih Lutovcu putem medija čujemo da ne žele ujedinjenje sa SDS, a od njemu suprotstavljenih funkcionera i odbora DS dobijamo informaciju da im je to ujedinjenje prioritet. Sve što mi tražimo u takvim okolnostima je da se DS zvanično izjasni, da nam ne bi i nadalje trošili vreme - rekao je Tadić.

Ovakav razvoj događaja možda i ne treba da čudi, s obzirom na to da Lutovac i Tadić već neko vreme imaju nesuglasice oko ujedinjenja, koje su i javno iznosili, pa i na društvenim mrežama, poput one da li je ovde posredi "ujedinjenje u DS ili ujedinjenje sa DS".
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Boris Tadić i Zoran Lutovac
Još jedna je zanimljiva stvar koja bi mogla da se dovede u vezu sa ovim "kuliranjem" Tadića koji je, pre izvesnog vremena, podržao jedan broj demokrata koje u javnosti nazivaju i "pučisti", jer su već neko vreme u sukobu sa prvim čovekom DS Lutovcem zbog neslaganja sa njegovim odlukama.
Kada su se paralelno pre izvesnog vremena održavale dve sednice Glavnog odbora DS, jedna u Šapcu (Lutovac), a druga u Domu omladine ("pučisti"), Tadić je podržao ove druge, nakon čega je kazao da bi došao i u Šabac da ga je Lutovac pozvao.
Da li će konačan dogovor i ujedinjenje DS, koje je do sada najavljivano najmanje četiri-pet puta, konačno i zaživeti, javnost će tek gledati, samo je pitanje da li posle svih razlaza, svađa, otcepljenja, prozivki, ono uopšte ima smisla.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.