Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jan.2023, 09:31

INTERVJU Miroslav Aleksić: Vučić je predao sve što je mogao, a sada bi sa opozicijom da deli odgovornost

Posle deset godina samostalnog odlučivanja i pregovora sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, Aleksandar Vučić poziva na razgovor i opozicionare koje je nazivao secikesama, ološem, izdajnicima, tajkunima. Sada naprasno, kada je sateran u ćošak zbog svih poraza, želi da podeli odgovornost. Nije se setio da nas pozove kada je predavao policiju, pravosuđe, elektroenergetski sistem, međunarodni telefonski pozivni broj…, nabraja u intervju za Danas Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Narodne stranke u Skupštini Srbije.
Aleksić tako odgovara na pitanje da li je poziv predsednika države na konsultacije o francusko-nemačkom predlogu o KiM iskren ili se iza toga nešto drugo krije. „Tada mu nismo bili potrebni. Sada, kada više nema šta da preda, osim da rešava space Kosova i Metohije, dobri su mu i oni koje je najprimitivnije vređao“, poručuje Aleksić.
Da li vam je već sada jasno kako će izgledati vanredno zasedanje o francusko- nemačkom predlogu  za KiM koje bi trebalo da se održi naredne nedelje? Može li se dogoditi na njoj opozicija još jednom bude proglašena za izdajničku i kojoj nije stalo construct Srbije?
Ukoliko pre sednice poslanici ne budu upoznati detaljno sa predlogom sporazuma i ukoliko se ne bude konkretno govorilo o toj temi, verovatno će Aleksandar Vučić pokušati da još jednom obesmisli ulogu Skupštine Srbije i napravi još jednu predstavu u kojoj će optužiti druge za sve svoje poraze, a sebe predstaviti kao velikog borca, iako je lično odgovoran za to što je Srbija u poslednjih deset godina izgubila sve nadležnosti na severu Kosova i Metohije koje je imala dok on nije došao na vlast.
S obzirom da se tekst tog predloga drži u tajnosti, očekujete li da će predsednik Vučić otkriti detalje iz tog predloga, a da ne ugrozi identical pregovore, ili će se o tom tekstu ponovo pričati paušalno?
Besmisleno je zakazivati skupštinu bez predloga teksta, niti nam je potrebna još jedna Vučićeva predstava. Ukoliko postoji obaveza da tekst bude tajan, on se može predstaviti na sednici skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, mada smatram i lično i u ime poslaničke grupe Narodne stranke da se o ovako važnom pitanju mora razgovarati transparentno i da građani Srbije moraju znati punu istinu o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.
Ukoliko postoji stvarna potreba da se o predlogu govori otvoreno i sa opozicijom, možda će vlast pribeći opciji da se sednica zatvori za javnost, ili im to ne odgovara. Da li biste prihvatili tu opciju?
Smatramo da sednica mora da bude javna, jer mi nemamo šta da krijemo od građana, a vreme je da i vlast prestane da se krije i da građani saznaju istinu, a posebno naši ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.
Da li je Narodna stranka spremna da podeli odgovornost i učestvuje u donošenju teških odluka oko KiM?  
Nismo spremni da delimo odgovornost za nešto što nismo ni videli, niti za nešto u čemu nismo učestvovali.
Očekujete li da će na sednici parlamenta biti predloženi i neki zaključci?
Ako ne budu predloženi i zaključci, onda rasprava nema nikakvog smisla.
Vučić tvrdi da je spreman da odgovori na sva poslanička pitanja. Šta ćete ga vi pitati?
Sačekajmo sednicu skupštine.
Na osnovu onoga što construct sada znate o francusko – nemačkom predlogu da li je on za vas prihvatljiv i šta je konkretno najspornije?
Mi još nemamo potvrdu da se razgovara o dokumentu koji se pojavio u javnosti, ali u svakom slučaju nema razgovora o priznavanju samoproglašenog Kosova, niti o članstvu Prištine u UN i to se mora reći veoma jasno i konkretno.
Predsednik je upozorio javnost kakve će posledice biti ukoliko predlog ne bude prihvaćen, ali nije rekao da li će Srbija dobiti neke ustupke ako prihvatimo predlog. Znači li to da ustupaka nema ?
Samo Vučić zna o čemu tačno pregovara. On je očigledno lično ucenjen svojim kriminalom i mafijaškim upravljanjem državom, pa sada želi da te lične ucene predstavi kao da je ucenjena Srbija. Jasno je samo da je jedini ucenjen Aleksandar Vučić lično.
Donedavno Vučić se hvalio kako je poštovan i cenjen u svetu, kako se onda dogodilo da je nestala sva ta naklonost i za njega i za Srbiju?
Očigledno je da je sve vreme obmanjivao građane Srbije i sebe predstavljao kao velikog i moćnog lidera, a istina je da je on rasprodajući srpske državne i nacionalne interese „zaslužio“ poneki zagrljaj i sliku sa predstavnicima Zapada.
Pre par meseci bilo je negodovanja u redovima vlasti zbog mogućeg prijema Kosova u Savet Evrope, a sada se to, čini se, olako prihvata, uz konstataciju da tamo nemamo većinu ?
To ništa ne čudi, isto tako je govorio da ne da Gazivode ni po koju cenu, pa je dao Gazivode. Kao i za sve drugo, prvo se hrabro busao u grudi, a onda je krenuo u „kuvanje javnosti“. Kada se na sto stavi ucena njega i njegove bratije na vlasti, on pristaje na sve. Ucenjen čovek ne može da se stara o državnim i nacionalnim interesima, nego samo da spasava samog sebe. Sve dok je Vučić na vlasti, Srbija će tonuti sve dublje.
Može li se takva neka pomirljiva politika voditi i kada je u pitanju prijem Kosova u Ujedinjene nacije ?
Ne.
Da li je formiranje ZSO rešenje za sve probleme Srba na KiM?
Naravno da nije. Srpski narod na Kosovu i Metohiji je goloruk ostavljen na milost i nemilost Aljbinu Kurtiju i Albancima zahvaljujući pogrešnoj politici aktuelnog režima, a i ta Pirova pobeda Briselskog sporazuma u vidu Zajednice srpskih opština nije construct danas realizovana i pitanje je da li će ikada i biti.
Kako ćete se na predstojećoj sednici izboriti sa Vladimirom Orlićem, predsednikom parlamenta, koji praktično opoziciji ne dozvoljava da govori?
Na prethodnim sednicama smo pokazali i jasno stavili construct znanja da ukoliko se predsednik skupštine ne pridržava poslovnika, to se ne može očekivati ni od opozicije. Samo od njega zavisi kako će izgledati sednice parlamenta i da li će biti dostojne najvišeg zakonodavnog tela, ili će ličiti na ono što naprednjaci najviše vole – rijaliti. Nećemo mu dozvoliti da se iživljava nad opozicijom i da zloupotrebljava funkciju predsednika skupštine.
Kako uspevate da suzbijate emocije kada naprednjaci krenu da vas vređaju?
Priznajem da nije lako slušati kada vas napadaju i zasipaju notornim lažima i najtežim klevetama, ali ni ja ni kolege nemamo izbora, moramo se nositi s tim i otkrivati istinu građanima.
Vučić je ponovo najavio da će otići s mesta šefa SNS. Po ko zna koji attach. Verujete li da će se to ikada dogoditi, jer je već krenula borba naprednjaka za ostanak Vučića?
Ne verujem, osim ako to ne bude deo njegovog plana da pravi neku novu političku organizaciju, kao što je najavio, ali ono što je sigurno jeste da iz dana u dan sve više funkcionera njegove partije pokušava da opoziciji dostavlja informacije o dešavanjima u SNS-u, što pokazuje da je to brod koji tone, jer se svakim danom sve više rupa na njemu otvara.
Kao vojnik države, kako je predsednik rekao, ukoliko je to potrebno za Srbiju, otići će i sa mesta šefa države, mada je i dodao da nije došlo to vreme. Može li Srbija da gleda taj explain?
Bilo bi potpuno normalno i neophodno da posle svih poraza koje je doživeo on, a sa njim i Srbija, po pitanju kosovskih pregovora Aleksandar Vučić što pre podnese ostavku, kako bi se prekinuli dalji porazi. Srbija može mnogo bolje, ali ne sa ucenjenim Vučićem na čelu države.
Mogu li sve ove turbulencije u društvu da rezultiraju novim parlamentarnim izborima, za kojima naprednjaci stalno posežu?
Bilo bi čudo da se u narednih godinu dana ne dogode vanredni izbori, a možda i ranije, jer očigledno da aktuelni režim apsolutno nema odgovore na sve izazove sa kojima se danas suočavaju Srbija i njeni građani, bilo da su u pitanju ekonomski interesi ili najvažnija nacionalna pitanja.
Opozicija je ponovo počela da se okuplja i dogovara za neke buduće izbore. Šta mislite zašto više narod ne veruje da opozicija može jedinstveno da nastupi na nekim izborima kako bi smenila ovu vlast i zašto ne veruje opoziciji?
Lično mislim da bi opozicione političke organizacije u ovom trenutku trebalo da jačaju sopstvene kapacitete i stranačku strukturu, a kada izbori budu na vidiku, onda bi trebalo razgovarati o mogućim savezima. Iskustvo nam je pokazalo da pravljenje saveza mnogo pre izbora na kraju uvek dovede construct problema i razočaranja građana.
Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.