INSAJDERSKI IZVEŠTAJ SA ZAPADA: Otkriveno šta se dešavalo prethodnih dana, Prigožin smaknut zbog toga?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2023, 08:15

INSAJDERSKI IZVEŠTAJ SA ZAPADA: Otkriveno šta se dešavalo prethodnih dana, Prigožin smaknut zbog toga?!

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Vagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin najverojatnije je u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izveštaju od 23. avgusta.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao "plan da se Vagneru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potpuno onemogući delovanje u Africi".

Činjenica jeste da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u jzbz, fokus Vagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne se plaćenike uveliko povezivalo s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru.

Prigožin se 21. avgusta nakon dugo vremena obratio s "vrućeg afričkog peska".

- Moguće da je da je šef Wagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorirajući Kremlj i ministarstvo obrane.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati zapovednike i najjače snage.

- Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spreči.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin juče vratio iz Afrike.

Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao...

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsia, juče je objavila da su Prigožin i Utkin bili na popisu putnika srušenog zrakoplova.

⚡️⚡️⚡️ It was not a military plane that went down in the Tver region, but an Embraer 600 business jet with the flight number RA-02795.

According to Rosgvardia, the crashed plane listed Yevgeny Prigozhin among the passengers, Rosaviatsia reported.

The moment of the Embraer plane… pic.twitter.com/vS3EjqWgP8

— NEXTA (@nexta_tv) August 23, 2023

Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u sredu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen.

Još uvek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

AMERIKANCI OTKRILI ZAŠTO JE PRIGOŽIN SMAKNUT "Počela je otimačina": Procurilo šta se događalo danima uoči smrti šefa Vagnera

Izvor: Blic, 24.Avg.2023

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin najverovatnije je u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u tom regionu, navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izveštaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.