INDUSI PRIREDILI VELIČANSTVEN DOČEK TRAMPU: Masa u transu, a on im obećao nešto čega se svi plaše (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INDUSI PRIREDILI VELIČANSTVEN DOČEK TRAMPU: Masa u transu, a on im obećao nešto čega se svi plaše (VIDEO)

Indija i SAD imaju bliske političke i bezbednosne veze, a Trampova dvodnevna poseta je znak njihovih sve bližih interesa, smatraju zvaničnici.

Više od 100.000 Indusa klicalo je američkom pedsedniku Donaldu Trampu na otvaranju najvećeg stadiona za kriket na svetu u gradu Ahmedabad, dok im je on obećao "neverovatan trgovinski sporazum" i "vojnu opremu koje se planeta najviše plaši".

Mnogi od 110.000 okupljenih građana nosili su bele kačkete na kojima piše "Namaste >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tramp" ili kartonske maske sa likom američkog predsednika, na najvećem skupu podrške Trampu van SAD.

- Odali ste veliku počast našoj zemlji. Uvek ćemo vas pamtiti i od danas Indija će imati posebno mesto u našim srcima - rekao je Tramp, koji je u Indiju doputovao sa suprugom Melanijom.

Tramp je najavio da će, u okviru nastavka saradnje u oblasti odbrane, SAD obezbediti Indiji "najbolju opremu koje se planeta najviše plaši", kao i da će dve zemlje sutra potpisati sporazume o kupoprodaji vonih helikoptera vredne 3 milijarde dolara.

During his speech at the #NamasteTrump programme, @POTUS @realDonaldTrump highlighted aspects of his vision for USA. He also spoke at length about India’s greatness as well as the greatness of our culture, ethos, people and more. I thank him for his kind words. pic.twitter.com/T2trutWPqY

— Narendra Modi (@narendramodi) February 24, 2020

On je istakao da SAD moraju da postanu prvi partneri Indije u oblasti odbrane, koja se od Drugog svetskog rata oslanja na rusku vojnu opremu.

Tramp je rekao i da će sa indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarati o ekonomskim vezama dve zemlje, nakon što dve strane uoči posete nisu uspele da usaglase trgovinski sporazum jer su ostale razlike po pitanjima poljoprivrede, medicinskih aparata, digitalne trgovine i nopvih taksi.

Tramp je Modija opisao kao "čvrstog pregovarača".

- Sklopićemo veoma, veoma veliki trgovinski sporazum, jedan od najvećih ikada. U ranoj smo fazi razgovora o postizanju neverovatnog trgovinskog sporazuma kako bismo smanjili prepreke za investicije između SAD i Indije - istakao je Tramp.

Pre nego što je sleteo, Tramp je na Tviteru na hindi jeziku napisao "Spremni smo za Indiju, na putu smo, srešćemo se sa svima za nekoliko sati", a Modi mu je odgovorio sa "Gost je Bog".

Brojni putevi bili su blokirani oko Ahmedabada, prodavnice su zatvorene, a policijske snage bile su postavljene na krovovima i balkonima.

Na ulicama su se mogli videti učenici koji viču "Volimo Trampa", dok su neki nosili zastave Indije.

Nakon Ahmedabada Tramp će otputovati u Agru gde će posetiti mauzolej Tadž Mahal, a zatim u Nju Delhi gde će održati samit sa indijskim zvaničnicima i biznismenima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.