INA ostaje bez imovine u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2015, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INA ostaje bez imovine u Srbiji

Hrvatska naftna kompanija INA podnela je žalbu pred Vrhovnim kasacionim sudom u Beogradu na presudu od 18. juna prošle godine prema kojoj je INA ostala bez imovine u Srbiji! Reč je o 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta koje su po raspadu Jugoslavije prevedena u vlasništvo novoformiranog Beopetrola, da bi 2003. ta imovina bila prodata ruskom Lukoilu za 117 miliona evra.

Hrvati imovinu procenjuju na 200 miliona evra, a ukoliko se presuda potvrdi i na najvišoj sudskoj instanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbije, poslednje pravno utočište za INA biće Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Kompanija INA je 2005. godine pokrenula postupak zbog poništenja ugovora između srpske Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda Srbije, s jedne, i Lukoil Jurop Holdings i Lukoil Internešenel GmbH, s druge strane.

Predmet se vodio pred Privrednim sudom u Beogradu, a INA je postupak pravosnažno izgubila, saopštila je zagrebačka kompanija.

Akcijski fond Srbije u sporu je zastupao advokat Sava Anđelković koji je odbranu zasnovao na tezi da INA nije zainteresovana strana da bi uopšte mogla da zatraži raskid ugovora s Lukoilom.

- Mada nije prikladno da ja to govorim kao zastupnik u sporu, INA je potpuno pogrešno postavila svoj zahtev. Zainteresovane strane koje su mogle tražiti poništenje ugovora su isključivo Lukoil, Agencija za privatizaciju i Akcijski fond. Ne znam koji je bio cilj INA u ovom postupku, ali sredstvo im je bilo potpuno pogrešno - kazao je Anđelković i dodao da je rešenje Privrednog suda u ovom sporu potvrdio i viši, Privredni apelacioni sud.

Anđelković je podseti da je u privatizaciji Beopetrola došlo do prodaje akcija, te da imovina poput zgrada, zemljišta i opreme nije bila predmet trgovine.

- Ali INA može da dobije ono što joj pripada u postupku primene Bečkog sporazuma o sukcesiji SFRJ, "aneksa G", koji reguliše pitanje imovine poduzeća na teritorijima drugih jugoslovenskih republika, odnosno današnjih država - napominje Anđelković.

Da bi se to dogodilo, Srbija i Hrvatska bi morale da potpišu sporazum prema kojem bi se popisala imovina svih srpskih, odnosno hrvatskih preduzeća "zarobljenih" u drugoj državi, što je malo verovatno da će se ikada dogoditi.

- Bojim se da nema političke volje sa obe strane za to - zaključuje Anđelković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.