IMUNITET KRDA SPAS ILI PROPAST? Čuveni nemački virusolog izneo svoj stav: Postoji čvrst razlog zašto ovo nije opcija

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 10:00

"IMUNITET KRDA" SPAS ILI PROPAST? Čuveni nemački virusolog izneo svoj stav: Postoji čvrst razlog zašto ovo nije opcija

Nekontrolisano širenje infekcije bi dovelo do povećanog broja smrtnih slučajeva.

Čuveni nemački virusolog Kristijan Drosten kaže da imunitet krda u slučaju korona virusa nije opcija i da nije saglasan sa tim da se popusti sa merama koje su uvedene da bi se sprečilo širenje ove opasne bolesti.

- Primećujemo da je sve više onih koji zagovaraju zaražavanje velikog dela populacije kako bi se stekao kolektivni imunitet i smatraju da je to strategija za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pandemije. Međutim, nekontrolisano širenje infekcije bi dovelo do povećanog broja smrtnih slučajeva - navodi se u saopštenju Udruženja virusologa na kom stoji i Drostenov potpis.

Stručnjaci ističu da čak i sa striktnom izolacijom starijih osoba i dalje postoje ugrožene grupe ljudi i to u velikom broju.

- Povećani rizik od teškog toka Covid-19 nastaje, na primer, kod gojaznosti, dijabetesa, raka, otkazivanja bubrega, hroničnih bolesti pluća, bolesti jetre, moždanog udara, nakon transplantacije i tokom trudnoće - objašnjavaju virusolozi.

U udruženju ističu da i dalje nije poznato koliko traje stečeni imunitet i dodaju da je težnja za imunitetom krda bez vakcinacije neetična, medicinski, socijalno, a samim tim predstavlja i veliki ekonomski rizik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.