IMA SE, MOŽE SE

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMA SE, MOŽE SE

Građani će predsedničke izbore platiti najmanje 15.000.000 evra. Da su i lokalni raspisani istovremeno, država bi uštedela nekoliko miliona evra

BEOGRAD - Predsednički izbori će, prema grubim procenama, građane Srbije koštati petnaest miliona evra, što je za pet više u odnosu na poslednje, koji su budžet ojadili za deset miliona. Taman kad odaberu predsednika, glasači će ponovo na izbore, ali lokalne, što će ih koštati koji milion manje od predsedničkih jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << glasa samo u jednom krugu. Nameće se pitanje da li bi bilo jeftinije da su o istom trošku raspisani i lokalni izbori?

U Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) kažu da bi istovremenost predsedničkih i lokalnih izbora umanjilo troškove, ali ne za duplo. S druge strane, dodaju da to ne bi uspeli da pripreme, zbog veoma kratkog roka koji im je ostavljen.

- U ovoj situaciji ne bi bilo moguće istovremeno pripremiti i lokalne izbore. I ovo se ne zna kako ćemo stići. RIK nikad dosad nije imao manje vremena - žale se u Komisiji zaduženoj za organizaciju izbora.

Po grubim procenama NVO ‘’Transparentnost Srbija“ predsednički izbori će građane koštati najmanje za pet miliona više nego prethodni. Direktor ove organizacije Nemanja Nenadić objašnjava da su cene generalno porasle u odnosu na 2004. godinu, pa će i troškovi biti veći.

- Finansijski bi bilo bolje da su istovremeno održani i lokalni izbori, ali možda to politički nije uputno, kako ne bi predsednički kandidat povlačio glasove i na lokalu za svoje. Najveća stavka u finansiranju predsedničkih izbora su nadoknade za članove biračkih tela, i tu je moglo dosta da se uštedi da su u isto vreme i lokalni izbori - kaže Nenadić.

Birački odbor broji šest stalnih članova, a svaki kandidat imenuje još po dva čoveka za prošireni sastav. Članovi glasačkih tela uzeće po dve hiljade, odnosno predsednik i njegov zamenik po dve i po hiljade dinara za svoj posao. Još uvek se ne zna konačan broj predsedničkih kandidata, tako da nije poznato ni koliko će članova imati birački odbori.

U svakom slučaju, kada se 8.300 biračkih odbora u Srbiji pomnoži sa nadoknadama za svako glasačko telo, dobija se impresivna cifra. U RIK saznajemo i da za troškove održavanja izbora država opštinama dodeljuje po 5.000 dinara, a za zakup biračkih mesta plaća se u proseku 3.000. Pare odlaze i na organizovanje glasanja za srpske državljane u inostranstvu.

Samo za kampanju predsedničkih kandidata država je namenila oko četiri stotine miliona dinara, odnosno nešto više od pet miliona evra. Od toga se oko milion evra deli na ravne časti i daje pre glasanja, a ostala četiri miliona dobija pobednik, deset dana nakon okončanja izbora.

S obzirom na to da najveći deo troškova čine nadoknade članovima biračkih odbora i drugim ljudima angažovanim oko izbora, po logici stvari, spajanjem izbora bilo bi izbegnuto i dupliranje ovih troškova.

Marko Blagojević, direktor programa Centra za slobodne izbore i demokratiju, ne slaže se da je ekonomski faktor „neki argument“ kad je u pitanju raspisivanje izbora.

- Budžet Srbije iznosi osamsto milijardi dinara, a prethodni predsednički izbori koštali su osamstoti deo tog iznosa. Čak i ako uzmemo u obzir da je država siromašna, izbori nisu veliki izdatak. Međutim, postoji druga stvar, istovremenost održavanja izbora povećala bi izlaznost - zaključuje Blagojević.[ antrfile ]

POLJACI ŠALJU PAPIR

U RIK kažu da je u toku postupak javne nabavke potrošnog materijala za organizovanje izbora.

- Naručili smo po 20.000 komada UV-lampi i sprejeva, što će, po gruboj računici, koštati oko petnaest miliona dinara. Takođe, za biračka mesta se naručuju i paravani. Srbija ne proizvodi hartiju za izborne listiće, te se ovaj specijalni papir, obeležen vodenim žigom, po hitnom postupku uvozi iz Poljske - otkriva sagovornik Kurira iz Izborne komisije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.