IMA NADE

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMA NADE

Postoji mogućnost da ministar policije Dragan Jočić ipak neće ostati nepokretan, pošto mu nije oštećena ovojnica kičmene moždine

BEOGRAD - Zdravstveno stanje ministra policije Dragana Jočića i dalje je “na klackalici” i niko od lekara nije spreman da daje bilo kakve prognoze. Jedino što je Kurir juče uspeo nezvanično da sazna jeste da se ministar nalazi van životne opasnosti, ali i da još postoji mogućnost da bi mogao ostati doživotni invalid.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ministar Jočić je svestan, pomera ruke. I ruski i srpski lekari su konstatovali da je srećna okolnost što mu nije oštećena ovojnica kičmene moždine i to daje veliku nadu u oporavak - rekao je za Kurir izvor blizak teško povređenom ministru.

Jočiću su i juče obe noge bile nepokretne, kao i jedna ruka, dok je druga bila ograničeno pokretna. Teško povređeni ministar policije, što je ohrabrilo lekare, pomera ramena, ali je njegovo pravo stanje delimično nejasno i zato što je stalno pod sedativima - da se ne bi pomerao. Naime, lekari ga stalno uspavljuju da bi njegov oporavak bio što brži i sa što manje rizika. Pacijentima u njegovom stanju “zabranjeno” je da se pomeraju.

Stvari, međutim, komplikuje i to što Jočić povremeno i dalje ima problema sa disanjem. To je jedan od razloga što još nije prebačen na VMA. Odluka o premeštanju u vodeću vojnomedicinsku ustanovu već je faktički doneta i samo se čeka da se povređenom ministru “stabilizuju sve osnovne funkcije”.

Ruski akademik Aleksandar Potapov, koji je u nedelju predvodio tročasovni lekarski konzilijum, nije želeo da daje bilo kakve prognoze, smatrajući ih preuranjenim. Ipak, on je, kako saznajemo, rekao da je u svojoj višegodišnjoj lekarskoj praksi imao pacijente koji su bili i u težem stanju pa su sasvim stali na svoje noge.

Inače, još nema zvaničnih izveštaja o tome kako je došlo do saobraćajne nesreće kod Velike Plane u kojoj je pored Jočića teško povređen i njegov vozač Mirko Damnjanović. Istražni sudija Opštinskog suda u Velikoj Plani Miroljub Živanović, koji je izvršio uviđaj na mestu udesa, juče nam je rekao da će se “precizni podaci o uzroku i okolnostima nesreće znati tek nakon veštačenja, koje će, najverovatnije, izvršiti Saobraćajni fakultet u Beogradu”.

Inače, stanje Jočićevog vozača - pratioca Mirka Damnjanovića pokazalo se ozbiljnijim nego što se prvobitno pretpostavljalo. Kako se ispostavilo, on osim preloma ruke ima i težu povredu slezine.

[ antrfile ]

SVE VREME KOMUNICIRAO SA LEKARIMA

Doktorka Svetlana Gvozdenović iz službe Hitne pomoći u Velikoj Plani, koja je sa dvojicom medicinskih tehničara ubrzo stigla na mesto nesreće, kaže za Kurir da je ministra Jočića i njegovog vozača zatekla u sasvim svesnom stanju i da su sve vreme komunicirali.

- Na osnovu njegovog opisa i ispoljenih simptoma odmah sam utvrdila da se kod ministra radi o teškoj povredi kičme. Iz vozila smo najpre njega izvukli, jer je bio bliže izlaznim vratima, i postavili ga na nosila. Odmah je priključen na infuziju i kiseonik, uz primanje analgetske terapije - navodi Gvozdenovićeva, koja kaže da im je Jočić rekao da može da pomera ruke, ali ne i noge.

Ona dodaje da su potom u društvu Zorana Aleksića iz Vranja, koga su jedinog zatekli pored uništenog džipa, sačekali helikopter, kojim su Jočić i Damnjanović prebačeni u Beograd.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.