IMA LI SPASA OD KORONA VIRUSA: Rusija i SZO pregovarali o hitnom odobrenju za Sputnjik V

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2021, 21:57

IMA LI SPASA OD KORONA VIRUSA: Rusija i SZO pregovarali o hitnom odobrenju za Sputnjik V

Muraško i Gebrejesus razgovarali su o projektima koji imaju za cilj poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško razgovarao je danas s generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adanom Gebrejesusom o ruskom zahtevu za hitno odobrenje za upotrebu vakcine Sputnjik V, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja nakon video poziva.

- Tokom razgovora, oni su se dotakli načina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za borbu protiv širenja novog korona virusa, uključujući vakcinaciju stanovništva, za poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti medicinske zaštite. Bilo je reči i o pregledu zahteva za odobrenje hitne upotrebe za rusku vakcinu Sputnjik V - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Ruski ministar zdravlja obavestio je šefa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o akciji vakcinacije u Rusiji.

- Do danas su milioni građana primili vakcinu Sputnjik V. Vakcina razvija trajna antitela i ćelijski imuni odgovor na patogen kovid-19, ali nema negativnih neželjenih efekata. Zapravo, vakcina je postala svetski bestseler - rekao je Muraško.

Pored toga, Muraško i Gebrejesus razgovarali su o projektima, koje je izradilo rusko Ministarstvo zdravlja, a koji imaju za cilj poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite u zemlji.

- Generalni direktor SZO pohvalio je napore Rusije da u fazama uvede digitalnu tehnologiju u zdravstveni sistem, što pojednostavljuje komunikaciju pacijenta sa medicinskim osobljem i trenutno poboljšava efikasnost naknadne nege - saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.