Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMA LI PRISLUSKIVANJA?

Beograd -- U izvestaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u Srbiji u 2001. navodi se da se stepen postovanja ovih prava znacajno popravio u odnosu na period vladavine Slobodana Milosevica. Nabrojano je nekoliko slucajevima u kojima SRJ i dalje ne zadovoljava neophodne standarde, a posebnu zanimljivost cini deo u kome se navodi sledece: "Vlasti Srbije povremeno krse privatnost gradjana prisluskujuci telefone i citajuci klasicnu i elektronsku postu". Tragom ove informacije Radio B92 se raspitap >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u domacim n vladinim organizacijama da li su dobile takve prituzbe gradjana. U Fondu za humanitarno pravo i Helsinskom komitetu za ljudska prava receno je da nemaju takve informacije. Savetnik za kulturu i medije u americkoj ambasadi u Beogradu Pol Denik za B92 kaze da postoje nepreciznosti u srpskom prevodu koji je dostupan medijima i objasnjava kako je Stejt dipartment izveo zakljucak o prisluskivanju.

"Iako nema direktnih dokaza, neki posmatraci su smatrali da su vlasti selektivno pratile komunikacije i prisluskivale razgovore, citale postu i e-mail i ozvucile telefone. Iako je to nezakonito na osnovu srpskih i jugoslovenskih zakona, smatralo se da je pracena sumnjiva posta iz inostranstva. U izvestaju se kaze da nema direktnih dokaza i da je izvestaj napravljen na osnivu pisanja novina i na osnovu pricanja nekih ljudi, uglavnom politicara, koji su javno rekli da su prisluskivani", kaze Denik.

Pomocnik nacelnika Javne bezbednosti MUP Srbije, general-major Bosko Buha, kaze za B92 da je zakonom propisano ko, kada i pod kojim uslovima moze da prisluskuje i da tajno otvara postu. "To ne moze da se radi bez naloga suda i to se radi samo u najtezim krivicnim delima, kada je ugrozena bezbednost drzave. Prema mojim saznanjima, sada takvih aktivnosti nema. Mi u sluzbi imamo visestepenu kontrolu, pa ne postoji mogucnost da neko radi nesto slicno, a da to ne sazna onaj ko treba da sazna ako su te stvari protivzakonite", kaze Buha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.