ILON MASK I NASA SARAĐUJU? Milijarderov Space X vozi astronaute na ZALEĐENI Jupiterov mesec Evropu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2021, 08:53

ILON MASK I NASA SARAĐUJU? Milijarderov "Space X" vozi astronaute na ZALEĐENI Jupiterov mesec Evropu (FOTO)

Radi se o prvoj NASA-inoj misiji na Evropu i cilj je da se utvrdi da li tamo ima uslova za život.

NASA je objavila u petak da je izabrala SpaceX za previđeni let na Evropu, zaleđeni Jupiterov mesec, što je velika pobeda za kompaniju milijardera Ilona Maska koji želi da organizuje sve dalja putovanja po Sunčevom sistemu.

Biće sprovedeno detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog meseca, i vodeći je kandidat kada se radi o >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrazi za "vanzemaljskim" životom.

Misija Evropa Kliper krenut će u oktobru 2024. raketom Falkon Hevi iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Launching October 2024! Our @EuropaClipper will ride on a Falcon Heavy rocket carrying a sophisticated suite of science instruments to investigate whether Jupiter’s icy moon has conditions suitable for life: https://t.co/D5QYu51YfX pic.twitter.com/eJGu2TtHLK

— Thomas Zurbuchen (@Dr_ThomasZ) July 23, 2021

Vrednost ugovora je oko 178 miliona dolara.

Ranije je bilo predviđeno da u misiji učestvuje NASA-in SLS sistem (Space Launch System) ali je taj program suočen s kašnjenjima i premašivanjem troškova te još nije operativan.

There is an ocean of liquid water beneath the icy surface of Jupiter’s moon Europa. Could it harbor conditions suitable for life? To find out, our mission will conduct the most detailed survey of Europa ever attempted. Intrigued? Dive in: https://t.co/rORF6MH6rE #OceanWorlds pic.twitter.com/KqOAFSkBU6

— NASA Europa Clipper (@EuropaClipper) August 20, 2020

Među ostalim ciljevima misije Evropa Kliper je da snime fotografije visoke rezolucije površine Europe, utvrde sastav površine, potraže znakove geološke aktivnosti, izmere debljinu ledenog pokrivača i utvrde dubinu i salinitet njenih oceana, dodala je NASA.

Među ostalim ciljevima misije Evropa Kliper je da snime fotografije visoke rezolucije površine Europe, utvrde sastav površine, potraže znakove geološke aktivnosti, izmere debljinu ledenog pokrivača i utvrde dubinu i salinitet njenih oceana, dodala je NASA.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPEJS EKS LETI NA EVROPU NASA izabrala kompaniju Ilona Maska za misiju na Jupiterovom mesecu

Izvor: Blic, 24.Jul.2021

NASA je objavila je da je izabrala Spejs Eks (Space X) za predviđeni let na Evropu, zaleđeni Jupiterov mesec, što je velika uspeh kompanije milijardera Ilona Maska, koji želi da organizuje sve dalja putovanja u Sunčevom sistemu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.