Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IL’ SI SRBIN, IL’ SI PEDER

Il’ si Srbin, il’ si peder Znam da je danas deseti deseti dve hiljade desete, dan za Paradu ponosa u Beogradu. Nakon jedne neuspele pre nekoliko godina, pa jedne odgođene parade

Znam da je danas deseti deseti dve hiljade desete, dan za Paradu ponosa u Beogradu. Nakon jedne neuspele pre nekoliko godina, pa jedne odgođene parade (zli jezici kažu da su organizatori bili podmićeni sa 30.000 evra), sad u nedelju nas očekuje derbi. Nestandardni protiv hard kor standardnih. Oće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << li biti incidenata? Oće li policija da reaguje? Da li je to neophodno da uđemo u Jevropu? Kladionice već uveliko primaju opklade za broj povređenih i uhapšenih, a kao iznenađenje bi smatrale nerešen ishod 0:0.

Znam da se očekuje od svakog uzornog kolumniste, kakav sam ja inače, da piše o aktuelnim događajima, a manje da filozofira. A ja bih ipak malo da filozofiram. Za početak malo da se prokvizujemo. Zamislimo da je u nekom od onih popodnevnih kvizova ovakvo pitanje:

1. Poređati po važnosti:

a. Srbin

b. Srbin pravoslavac

c. Srbin pravoslavac koji slavi slavu

Nekako sam ubeđen da bi većina poređala c - b - a, skoro bez razmišljanja, jer je u naše srpsko biće utisnuto da Srbin mora da bude pravoslavac, a da dobar pravoslavac mora da slavi slavu. Bitnost veroispovesti ide do nivoa neprijatnosti jer u popisu stanovništva, osim što se izjašnjavamo o nacionalnosti, postoji polje u kojem treba da se napiše i veroispovest. Bilo je i predloga da se napiše i ko za koji tim navija, koju pozu koristi kad vodi ljubav i da li u WC koristi toalet papir ili se pere nakon nužde. Recimo, Srbin Goranac je već sumnjiva kategorija. To naginje na musliman, katolik... Šta god. A poznato je da Srbin islamske ili katoličke veroispovesti kompjuter jednostavno ne prihvata. Koga, bre, ti zajebavaš? El si Srbin, el si musliman?

Nego, je l’ znate da u Turskoj, po popisu, Srba ima barem tri miliona u Istanbulu, a ostali su raštrkani po unutrašnjosti. Što me niko nije obavestio, makar u školi, o velikoj srpskoj emigraciji u Turskoj? To su ljudi koji s ponosom neguju srpski jezik, znaju iz kog su kraja i sećaju se i koju su slavu slavili. Kako slavili? Pa, valjda slave?! Ne, bre, oni ne slave slavu, oni su muslimani. Misliš, poturice? Da, poturice. Pa možda ih zato i ne brojimo. Uzgred, ovo ja vodim dijalog sam sa sobom.

Da se podsetimo, poturice su Srbi pravoslavci koji su postali Srbi muslimani. Kako su u međuvremenu prestali da budu Srbi, već su samo muslimani u očima mog naroda? Valjda imamo nešto protiv poturica. Razlog zašto je u ono vreme mnogo Srba promenilo veru - kako bi izbegli represije turskog okupatora, od kojih je jedna od najgrđih bila „prva bračna noć“ - iza koje ostade izreka „Prvi se mačići u vodu bacaju“.

Danas nema takvog pritiska i okupatora, pa Srbi ne menjaju veru, barem ne u znatnijem broju, ali menjaju političke partije. „Kafica i rakijica za oslobodioce!“

Ko pobedi na izborima, svi su oduvek bili uz i za njega. Danas je to prelazak iz stranke u stranku, a ranije je to bila promena vere. Danas se partija menja za bolje radno mesto, a ranije da bi se izbeglo silovanje i veliki namet, tzv. harač. I dan-danas Srbi ne praštaju promenu vere. Eto, tih šest miliona Srba u Turskoj ne mogu da se ukucaju u kompjuter. Jednostavno, kompjuter naše vlade odbija A sad deseti deseti. Jeste. Uveliko se diže prašina povodom predstojeće Parade ponosa. Javljaju se razni. I ovi koji se protive, i oni koje je sramota, dok ima i, kao, civilizovanih koji će da ignorišu i da odu negde. Ključni moto „zig hail“ branitelja SrBstva je da pripadnici seksualnih manjina treba da se stide umesto što se ponose, da treba da sede u svoja četiri zida i šta im bog da. I naravno, da im treba zabraniti da prave javni skup da ne bi morali da budu biveni ili bacani na glavu niz stepenice kao onaj nesrećni navijač.

Kada je reč o skupovima građana, zakon skromno kaže da su javna okupljanja slobodna, samo ih treba prijaviti nadležnoj policijskoj ustanovi. Ništa ne piše da pre prijavljivanja skupa treba da se pitaju ekstremističke organizacije za blagoslov.

Mada je možda fora u onom popisivanju i izjašnjavanju, pa kompjuter ne može da prihvati varijantu „Srbin homoseksualac“ jer „il’ si Srbin, il’ si peder“. Ako je i tako, ja se ipak nadam da će ova grupa stranaca u nedelju moći na miru da razgleda grad u kojem su rođeni, školovani, maltretirani, izbacivani s posla, imali prve ljubavi, bili prebijani na studentskim žurkama... Nadam se da će Beograd poštovati sve svoje Srbe, pa makar oni bili i stranci veći deo života.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.