Гардијан: Директни преци краља Чарлса III поседовали су плантаже робова

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 13:00

Гардијан: Директни преци краља Чарлса III поседовали су плантаже робова

Директни преци краља Чарлса III и краљевске породице куповали су и експлоатисали поробљене људе на плантажама дувана у Вирџинији, показују најновија открића до којих је дошла Дезире Баптист, британска списатељица и истраживачица. Фото: Танјуг/Andrew Matthews/PA via AP Документ пронађен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у архивама открива да је директни предак краља био умешан у куповину најмање 200 поробљених људи од Краљевске афричке компаније (РАЦ) 1686.
У њему се налаже капетану брода да испоручи поробљене Африканце Едварду Портеусу, власнику плантаже дувана у Вирџинији, и још двојици мушкараца, објавио је Гардијан.
Портеусов син, Роберт, наследио је очево имање пре него што је преселио породицу у Енглеску, 1720. Касније се директни потомак, Френсис Смит, удала за аристократу Клода Боуза-Лајона, а њихова унука била је Елизабет Боуз-Лајон, покојна краљица мајка. Баптист је истраживала везу између Енглеске цркве и поробљивача у Вирџинији у архивама РАЦ-а и открила директну линију породичног стабла Виндзора до трговине поробљеним Африканцима.
Краљевска афричка компанија трговала је са скоро 180.000 поробљених људи и добијала краљевске повеље од више енглеских краљева. Тестамент Едварда Портеуса, још један документ који је Баптист прегледала, односио се на „црнце“, које је оставио свом сину Роберту, док је жени маргарет оставио „црнкињу Кумбо“.
Вирџинија има посебан значај у историји америчког ропства, због злогласног искрцавања поробљених афричких људи у Џејмстауну 1619. Закони који су установљени у циљу одржавања ропства и гушење устанака предвиђали су бичевање и одсецање делова тела за било какву непослушност робова, као што су лагање или покушај бекства.
Устанак поробљених људи 1663. у округу Глостер немилосрдно је угушен, а према извештају Фондације колоније Вилијамсбург, „неколико крвавих глава висило је са врхова локалних димњака као језиво упозорење другима“. У драми коју је Баптист написала на основу свог историјског истраживања, главни лик позива Чарлса да се извини због институционалне и породичне умешаности монархије у трансатлантско ропство.
„Документ Краљевске афричке компаније показује да директни предак садашњег краља тргује новопридошлим Африканцима и профитира од конфискованих живота поробљених људи, као што је ‘Црнкиња Кумбо’ која се помиње у Едвардовом тестаменту“, истакла је Баптист и додала да то значи да су краљевске везе са ропством више него само институционалне, оне су у њиховом породичном наслеђу.
Професор Тревор Бернард, директор Вилберфорс института за проучавање ропства и еманципације на Универзитету у Халу, оценио је да је британски краљ дао охрабрујући подстицај за даља истраживања, а дав најновије информације показују да треба до краја проучити колике су везе краљевске породице, аристократије и свих делова Британије, са ропством.”
Гардијан је раније овог месеца објавио документ који повезује трговца робљем Едварда Колстона са британском монархијом, након чега је краљ Чарлс III први пут подржао истраживање везе између британске монархије и трансатлантске трговине робљем. Портпарол Бакингемске палате рекао је тада да је Чарлс „веома озбиљно“ схватио питање ропства, које је описао као „ужасан злочин“.
Poljska: Pronađen objekat u šumi, u blizini Bidgošča – raketa vazduh-zemlja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гардијан: Директни преци краља Чарлса III поседовали су плантаже робова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.