Лондон: Миропомазање на крунисању краља Чарлса III неће бити приказано на ТВ

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 13:47

Лондон: Миропомазање на крунисању краља Чарлса III неће бити приказано на ТВ

Један од најсветијих делова службе крунисања британског краља Чарлса III, миропомазање, најављеног за 6. мај, неће бити приказан на телевизији, потврдили су извори из краљевске палате. Фото: Танјуг/Andrew Matthews/PA via AP Краљ Чарлс III следиће пример своје мајке краљице Елизабете II и неће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дозволити да камере сниме тренутак када га кентерберијски надбискуп помазује светим уљем, објавио је Тајмс.
Одлука је донета након што су ранији извештаји сугерисали да би краљ Чарлс могао да постане први британски суверен који ће тај чин обавити пред очима јавности.
Помазање подразумева да надбискуп сипа свето уље из златне ампуле, посуде у облику орла, у крунску кашику, а затим помазује краља уљем по глави, грудима и рукама. Том церемонијом се традиционално наглашава духовни статус монарха.
Све до 17. века сматрало се да је владар постављен непосредно од Бога, што се потврђивало обредом миропомазања. Када се краљица Елизабета предомислила о телевизијском преносу свог крунисања и пристала да пусти камере, део службе који није дозволила да се сними било је помазање, које се одвија док суверен седи у столици за крунисање, покривен балдахином.
Уље које ће се користити за миропомазање краља Чарлса прошлог месеца је први пут у историји освештано ван Велике Британије – на церемонији у Цркви Гроба Господњег у Јерусалиму.
Одлука, коју је донео кентерберијски надбискуп у консултацији са краљем, делом је била одавање почасти преминулом војводи од Единбурга, чија је мајка сахрањена у Јерусалиму.
Španija: Ekstremna sportistkinja oborila svetski rekord – 500 dana u pećini (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лондон: Миропомазање на крунисању краља Чарлса III неће бити приказано на ТВ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.