Izvor: B92, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IDENTIFIKACIJA ODEVNIH PREDMETA EKSHUMIRANIH U SELU RUDARE

Kursumlija -- Clanovi deset porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu u subotu su u Rudaru, nadomak Kursumlije, do 15.00 casova prepoznale desetak odevnih kompleta koji su preuzeti iz nekoliko masovnih grobnica na Kosovu, javlja Lilja Danilovic, dopisnik Radija B92 iz Kursumlije.

Medju clanovima porodica koji su prepoznali delove odece svojih najblizih nalazi se i Branko Filipovic (42) iz Suve Reke kod Prizrena.

On je prepoznao kosulju i dzemper koji je imao na sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegov brat Zarko (40). Prema Brankovom svedocenju, Zarko je nestao 17.aprila 1999. godine na putu izmedju sela Novaka i Suve Reke kod Prizrena. Oni clanovi porodica koji su posumnjali da su pojedini delovi ili kompleti garderobe pripadali njihovim rodjacima, davali su, potom, uzorke krvi u laboratoriji koju je u prostorijama motela oformila Medjunarodna komisija za nestala lica, kako bi se kasnije izvrsila DNK analiza, prenosi FoNet.

U Rudare je u toku dana pristigao i tim Haskog tribunala zaduzen za prikupljanje podataka za zlocine pocinjene nad srpskim i nealbanskim stanovnistvom na Kosovu i Metohiji. "Prikupili smo dosta informacija i radimo na njihovoj obradi", rekao je kratko Mati Ratikinen, sef tima Haskog tribunala. Porodice kidnapovanih i nestalih nastavice i u naredna dva dana identifikaciju 350 odevnih predmeta i licnih stvari iz masovnih grobnica na Kosovu.

"Mi cemo insistirati na potrazi za zivima, insistiracemo da medjunarodna zajednica, kako je izvrsila pritisak da se cak i lica koja su pocinila zlocine, oslobode iz srpskih zatvora, da se oslobode i nasi kidnapovani Srbi i ostali. Njihova odgovornost je najveca i nase porodice nece dozvoliti da svih 1.300 nasih najmilijih budu izmasakrirani i da niko ne odgovara za te zlocine", rekao je Simo Spasic, koordinator Udruzenja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.