IDEM DO  KRAJA

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IDEM DO KRAJA

PODGORICA - Predsednik crnogorske opozicione Narodne stranke Predrag Popović u intervjuu za Kurir priča zbog čega se odlučio na uzimanje srpskog državljanstva

ANTISRBIJANSKI AKT

- Po sadašnjem ustavu, nikome se ne može oduzeti državljanstvo Crne Gore. Međutim, Zakon o državljanstvu propisuje da se to može uraditi dobrovoljnim otpustom. Taj zakon je postojao u vreme zajedničke države, i to vam državljanstvo niko nije mogao uzeti, ali u isto vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << niste mogli biti državljanin Srbije i Crne Gore.

Zašto je onda utvrđen vremenski rok od 3. juna 2006. godine?

- Zato što tek od tog datuma teče mogućnost da državljani Crne Gore mogu primiti državljanstvo Srbije, jer su od tada Srbija i Crna Gora dve samostalne države. Svim državljanima Crne Gore koji su imali državljanstvo Hrvatske, Albanije, SAD ili neke druge države, ostaje to pravo. Ali, sa 3. junom u suštini se zabranjuje sticanje prava državljanstva Srbije. To je direktno upereno protiv Srbije. Zato je to antisrpski ustav i antisrbijanski akt i ja, kao Srbin, javno ovime izražavam svoj protest. Neka na tom primeru pokažu koliko su pravna država.

NEPROMENLJIV USTAV

Da li je ovaj ustav, kako se priča, nepromenljiv?

- Jeste. Ovaj antisrpski ustav je zakovan normom, pa kao takav praktično nepromenljiv. Dvotrećinska većina u parlamentu mora da izglasa predlog za promenu, a onda 60 odsto od ukupno upisanog broja građana na referendumu mora da podrži tu promenu.

Kako se sve ovo može odraziti na Srbe u Crnoj Gori?

- Nije srpski narod u Crnoj Gori repa bez korena. Oni koji su nas doveli u poziciju nacionalne manjine u Crnoj Gori moraju da znaju da će zbog toga trpeti posledice. Hoćemo i mi, ali neka vlast dobro zna da Crna Gora koja počiva na tim temeljima ne može dugo da ostane.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.