Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 18:31

IAKO JE ZIMA "OTKAZANA" VREME NASTAVLJA DA NAS ŠOKIRA: Prognoza za februar ne ostavlja mesta optimizmu, STIŽU OBILNE PADAVINE I ZAHLAĐENJE

KRajem vebruara je moguće znatno zahlađenje.

Narednih dana pretežno suvo. Samo u subotu uveče na severu, a u nedelju nad ostalim predelima vrlo slabe padavine ponegde. Oko 18. februara malo hladnije, ali i dalje iznad proseka. Posle 22. februara znatno topije od proseka, dok je krajem meseca moguće pogoršanje i zahlađenje.

U petak i subotu pretežno sunčano uz pojavu umerene oblačnosti i relativno toplo. Duvaće slab vetar, dok će se dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << maksimum kretati od +6 do +15 stepeni Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za februar 2024.

U subotu uveče na severozapadu prolazna pojava slabe kiše ponegde, dok ć u nedelju povremene pojave slabih padavina biti nad većim dalom Srbije, severom Crne Gore i planinskim delom središnje i istočne BiH. količina će biti zanemarljiva dok će se snežna granica nalaziti preko 800mnv.

U nedelju vetar slab do umeren, severozapadni, a dnevni maksimum od +4 do +11 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje suvo i prohladno ali i dalje toplije od proseka. Povremeno može biti slabe kiše, pre svega na jugu regiona, dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +14 stpeni Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, severozapadni.

Od 21.02. do sve do oko 26.02. sa jačanjem ciklona nad Atlantikom ka nama počinje toplo, južmo, strujanje te će uz promenljivu oblačnost ponovo biti znatno toplije od proseka i maksimumi će se kretati od +7 do +17, lokalno i oko +20 stepeni Celzijusa.

Povremene kiše i pljuskova će od 23.02. biti u zaleđu Jadrana i na zapadu regiona, dok je posle 25.02. jače pogoršanje i zahlađenje moguće nad celim regionom.

Za sada nema najava za neko jače zahlađenje uz snežne padavine u nizijama i mrazeve, već bi se radilo o jednom uobičajnom prodoru vlažnog i umereno hladnog maritimno-polarnog vazduha sa Atlantika koji bi doneo obilnije padavine, umereno zahlađenje i sneg na planinama. Kako je ovo još jako udaljen termin, promene su svakako moguće.

Narednih desetak dana pravo rano-prolećno vreme uz retku pojavu slabe kiše, dok bi posle 22.02. moglo biti i znatno toplije od proseka. Zime u februaru neće biti, zaključuje Čubrilo.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Veljko Petranović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.