IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 22:01

IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

Stručnjaci IAEA ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je danas iz IAEA.

Navodi se da timovi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS.

IAEA je uspostavila stalno prisustvo na ovim lokacijama u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << januaru 2023. IAEA je saopštila da su se prošle nedelje odvijale rotacije stručnjaka na sve četiri lokacije.

Kako podseća TASS, kada je reč o Černobilju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u maju usvojila rezoluciju o katastrofi o tom mestu. Rezoluciju pod nazivom

"Trajno nasleđe černobiljske katastrofe" zajedno su pokrenule Rusija, Belorusija, Azerbejdžan, Jermenija, Velika Britanija, Kanada, Kina, SAD i niz zemalja EU, dodaje TASS.

U dokumentu se priznaje "neophodnost nastavka međunarodne saradnje o Černobilju pod pokroviteljstvom UN“ i naglašava "potreba da se nastavi sa praćenjem životne sredine i zdravlja regiona i zajednica pogođenih katastrofom u Černobilju radi procene efikasnosti međunarodne pomoći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.