IAEA: Iran udvostručio nuklearne proizvodne kapacitete

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IAEA: Iran udvostručio nuklearne proizvodne kapacitete

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je danas da je Iran udvostručio proizvodne kapacitete u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo i da je značajno omeo njenu istragu u sumnjivom vojnom kompleksu Parčin.

U nuklearnom postrojenju Fordo, ukopanom duboko ispod planine nadomak svetog grada Kom, 18. avgusta se nalazilo 2.000 centrifuga za obogaćenje uranijuma, dok ih je u maju bilo 1.000, mada trenutno radi samo oko 700 centrifuga, navodi se u najnovijem izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << IAEA, prenele su agencije.

Kako navodi Rojters, u tekstu se dodaje da je Iran proizveo skoro 190 kilograma obogaćenog uranijuma od 2010. godine do ovog meseca, dok je ta količina u maju iznosila 145 kilograma.

Agencija UN u izveštaju ističe i da je "sumnjivo generalno čišćenje" u vojnom kompleksu Parčin nedaleko od Teherana "značajno omelo" njenu istragu u toj bazi, koju planira na osnovu sumnji da je Iran tamo izvodio eksplozivne probe nuklearnih bojevih glava.

Iran, koji poriče optužbe da razvija nuklearnu oružanu tehnologiju, tvrdi da mu je obogaćeni uranijum potreban kao gorivo za reaktor u svrhe medicinskih istraživanja, ali proizvodnja takvog uranijuma ga, takođe, značajno približava mogućnosti da izradi atomsku bombu.

Pošto je IAEA više puta ocenila da je "nemoguće"zaključiti da Iran takav razvoj nuklearnog programa sprovodi u mirnodopske vrhe, Savet bezbednosti UN je pozvao iranske vlasti da u potpunosti obustave obogaćenje uranijuma, nametnuvši im četiri runde sankcija.

Najnoviji izveštaj IAEA će, po svoj prilici, doprineti zabrinutosti Zapada zbog nuklearnih ambicija Irana, a mogao bi i da dodatno pothrani spekulacije o mogućnosti da Izrael izvede vazdušne napade na iranska nuklearna postrojenja, ocenjuje Rojters.

Povezane vesti: Iran pravi tromesečne zalihe hrane Iran spreman za nastavak pregovora o nuklearnom programu Romni: Ne treba isključiti američki napad na Iran Zvaničnici EU i Irana razgovarali u Istanbulu Iranski odbor odobrio predlog o izgradnji brodova na nuklearni pogon

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.