IAEA: Iran obogaćuje uranijum

Izvor: RTS, 10.Jan.2012, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IAEA: Iran obogaćuje uranijum

Iran je počeo sa obogaćivanjem uranijuma čistoće do 20 odsto, potvrdila je Međunarodna agencija za tomsku energiju. SAD i Velika Britanija zabrinute.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo sa obogaćivanjem uranijuma u novom nuklearnom postrojenju "Fordov", koje je dobro zaštićeno pošto se nalazi u unutrašnjosti jedne planine u blizini šiitskog svetog grada Kom, u centralnom Iranu.

"IAEA može da potvrdi da je Iran počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnju uranijuma čistoće do 20 odsto u postrojenju Fordov", navela je protparolka IAEA Džil Tjudor u saopštenju.

SAD su odmah poručile da obogaćivanje uranijuma u novom postrojenju predstavlja "dalju eskalaciju" u napetim odnosima sa međunarodnom zajednicom.

"Ako proizvode uranijum čistoće od 20 procenata to predstavlja dalju eskalaciju u kršenju njihovih obaveza koje se odnose na nuklearni program", poručila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

I britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pridružio se osudama Irana rekavši da početak obogaćivanja uranijuma u novom postrojenju predstavlja provokaciju.

On je, kako je preneo AFP, kazao da je "veoma razočaran" zbog onoga što se događa u Fordovu.

"U trenutku kada međunarodna zajednica traži od Irana da pruži dokaze o mirnodopskoj prirodi svog nuklearnog programa ovo predstavlja provokaciju koja ne doprinosi verodostojnosti tvrdnji Teherana da je njegov nuklearni program u potpunosti civilni", dodao je Hejg.

Hejg je rekao da veličina, lokacija i skrivenost nuklearnog postrojenja dovode u pitanje njegovu krajnju namenu" i dodao da Iran ne može pružiti verodostojan razlog za proizvodnju uranijuma tolike čistoće.

Nuklearke koje proizvode električnu energiju koriste uranijum čistoće 3,5 odsto, međutim Iran tvrdi da mu je uranijum čistoće 20 odsto potreban za izotope za lečenje raka koji se proizvode u teheranskom reaktoru.

Hejg je naveo da Iran treba da prestane sa obogaćivanjem uranijuma od 20 odsto, jer će se, u suprotnom, međunarodni pritisak još više povećati.

Iran je tek u septembru 2009. godine priznao da "Fordov" postoji, pošto je saznao da su ga zapadne obaveštajne agencije otkrile.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.