I zombiji imaju pravo na protest u SAD

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I "zombiji" imaju pravo na protest u SAD

Zombiji imaju pravo na slobodu izražavanja, presudio je Federalni apelacioni sud u Misuriju, koji je takođe ocenio da policajci koji su uhapsili grupu ljudi maskiranih u žive mrtvace, nisu smeli to da urade.

Apelacioni sud u Sent Luisu, u Misuriju, ocenio je da "nije bilo dovoljno osnova" za hapšenje "zombija". Time je poništena presuda niže sudske instance kojom je garantovan imunitet policajcima koji su dva dana držali u zatvoru grupu ljudi

zbog toga što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njihovo ozvučenje za demonstracije podsećalo na oružje za masovno uništavanje.

Slučaj datira iz 2006. kad je sedmoro prijatelja iskoristilo neki festival u Mineapolisu, u Minesoti, da u centru grada demonstrira protiv potrošačkog društva. Lica su im bila obojena u belo, oči uokvirene crnom bojom, a niz obraze su im tekli potoci lažne krvi.

U zatvoru su držani dva dana, najpre zbog navodne kontrole identiteta, zatim zbog "kršenja javnog reda i mira", a potom i zato što su njihove torbe s ozvučenjem "ličile na oružje za masovno uništavanje".

Apelacioni sud je, međutim, ocenio da su "zombiji" samo koristili pravo na slobodu izražavnja "na umetnički i simboličan" način.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.