I zagrljaj pobeđuje razmaženost

Izvor: Blic, 17.Feb.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I zagrljaj pobeđuje razmaženost

„Mama, čupaš me!” predstavlja samo jednu od brojnih situacija tokom dana, u kojima može da iskrsne konflikt između roditelja i deteta. S osetljivom ili razmaženom decom sve može da postane problem za tili čas, od jela, do češljanja, zato je pored strpljenja bitno da ovladate tehnikama koje će vam pomoći da takvu decu vaspitate, a da pritom to sve bude kroz zabavu i igru, nežnosti i zagrljaje, jer je to najefikasniji način za „saradnju” sa takvim mališanima. I zato je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da znate određene taktike i trikove koji mogu da vam pomognu da dete navedete da uradi ili nauči ono što treba. Više o tome govori Aleksandra Mađar, porodični edukator. Češljanje kose

Tako, na primer, češljanje kose može biti neprijatna aktivnost koju ćete lako prevladati pričanjem kratke priče u kojoj ćete angažovati dete da i ono razmišlja, postavljajući mu pitanja koja razbuđuju njegovu maštu.

Uvođenje nove hrane

Neka deca ne vole da im se u ishranu uvode nova jela, obroci čiji ukus nisu imala priliku da osete ranije. Jedan od načina da pokušate da navedete dete da proba neku novu vrstu hrane je da se igrate igre pogađanja ukusa. Kada bude vreme ručku/večeri, sedite svi za sto, odaberite prvog člana kome ćete zavezati maramu preko očiju, a u tanjir stavite komadiće poznate i nepoznate hrane i počnite s igrom pogađanja! U igru uvedite pravilo da se hrana koja je u tanjiru mora pojesti do kraja, inače se igra prekida.

Zamena uloga

Ukoliko želite da naučite vaše dete lepom ponašanju za stolom, igrajte se restorana. Dakle, neka neko bude kelner, a neko gost. Isprobajte se u svim ulogama. Na ovaj način ćete pomoći detetu da kroz zabavu i igru usvoji poželjna ponašanja. Ovu tehniku možete da primenite i na ostale problematične situacije - jednostavno, zamenite uloge.

Osposobite dete da samo sebi stavlja hranu u tanjir

Roditelji koji dopuštaju svojoj deci da sama odlučuju koju će količinu hrane staviti sebi u tanjir pomažu deci da nauče da procene koja im je količina hrane dovoljna za obrok. Na ovaj način se mogu izbeći konfliktne situacije u kojima nezadovoljna deca koja više nisu gladna pružaju otpor. Uvođenje pravila da se uzme samo onoliko koliko se može pojesti doprinosi detetu da bolje upozna svoje telo i svoje granice sitosti. Takođe se na ovaj način može sprečiti gojaznost koja je sve češća kod dece na ranom uzrastu.

Pravila koja važe za dečju sobu

Igračke nisu za bacanje. Roditelji ponekad umeju da, po svom nahođenju, trajno uklone neke igračke iz detetove sobe, jer smatraju da su one višak ili su, pak, stare i oštećene. To može izazvati snažan konflikt koji kod deteta rađa burna osećanja. Tako npr. neka igračka koja je vama delovala nevažna ili vam izgleda kao stara i oštećena, za dete može biti izuzetno važna. Stoga, ako želite da se rešite nekih igračaka, uklonite samo nekolicinu iz gomile. Ako dete ne primeti njihov nedostatak, onda ih možete i trajno ukloniti ili odložiti na neko bezbedno mesto i vratiti ih detetu za par meseci. Neka deca su sposobna da sama odstrane igračke koje im više nisu potrebne ili zanimljive.

Najslađa motivacija

Kada šetate, a dete zatraži da ga nosite, možete mu reći kako ste vi pumpa na kojoj može da natoči benzin i dopuni gorivo za dalji put. Čučnite ispred deteta, i recite mu da zatvori oči, a zatim ga snažno zagrlite i zajedno sa njim udišite i izdišite, sve dok vam vaš mališan ne kaže da je njegov rezervoar pun.

Ne uznemiravajte ga dok se igra

Ukoliko se vaše dete samo zaigralo, ne prekidajte ga u igri i ako ne morate, ne postavljajte mu pitanje: "Čega se igraš?” Obe stvari mogu isprovocirati konflikt. Pitanje je poželjno postaviti nakon završetka igre.

Povezane vesti: Naučite ih da na vreme odu u krevet Roditelji zatrpani savetima o vaspitavanju Kako da mališani brzo razviju samopouzdanje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.