Izvor: Blic, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I za vrtić se traži veza

SRBIJA - Najveća muka zaposlenih mladih bračnih parova u većini gradova u Srbije je kako obezbediti smeštaj dece u vrtićima. U osam objekata Predškolske ustanove '’Ljubica Vrebalov’’ u Požarevcu i Kostolcu smešteno je 2.000 mališana, a potrebno je još najmanje 500 mesta. U niškom obdaništama nema mesta za čak 2.000 dece, u valjevskim za 1.000, a u novosadskim se 917 dece nalazi na listi čekanja.

Već godinama u vrtićima vlada veliki nedostatak prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer se objekti za smeštaj predškolske dece negde nisu gradili decenijama. U Kragujevcu nijedan vrtić nije sagrađen čitave tri decenije, u Vranju 17 godina, u Požarevcu više od 20 godina. U Valjevu nedostaju bar dva vrtića, u Loznici jedan. Retki su gradovi koji ne kubure s prostorom za smeštaj najmlađih. Takav je slučaj i u Boru, a u Negotinu se za mesto u obdaništima čeka najduže mesec dana.

Ne bi li se nekako ublažili problem i olakšali zaposlenim roditeljima s malom decom, većina predškolskih ustanova upisuje mnogo veći broj dece nego što to normativi dozvoljavaju. Tako je u Kragujevcu u 13 vrtića optimalan broj 2.000 dece, ali će ove godine biti upisano čak 3.300. U sedam valjevskih vrtića propisi nalažu upis 1.700 dece, ali je taj broj nadmašen za 500 mališana i opet ih je ostalo neupisano 1.000.

Posle poslednje raspodele slobodnih mesta, više od 30 roditelja u Požarevcu uputilo je žalbe upravnom odboru smatrajući da nisu ispoštovani kriterijumi i da su neka deca primljena preko veze. Njihove žalbe članovi upravnog odbora razmatraće ove sedmice.

- Žalila sam se jer smatram da mi dete neopravdano nije primljeno. Suprug mi radi u Termoelektrani u Kostolcu, a ja sam pre porođaja radila u kafani. Porodiljsko mi je isteklo i treba da počnem da radim, a ne znam šta ću sa detetom. Živimo kao podstanari i nemamo toliko novca da plaćamo i ženu za čuvanje deteta, pogotovo što nam je starije dete već smešteno u vrtiću - kaže Hristina Prvulović.

Sličan problem ima i Mirjana Jevremović.

- Traže da rađamo više dece, a nisu nam stvorili osnovne uslove. Ja sam zaposlena u bolnici, a moj suprug u Okružnom sudu. Uskoro mi ističe porodiljsko bolovanje i treba da počnem da radim, a molba za prijem deteta u vrtić mi je odbijena jer mesta nema. Starije dete već pohađa vrtić. Žalila sam se upravnom odboru jer smatram da ispunjavam uslove, ali se dosta radi preko veze - ističe Jevremovićeva.

Dragan Nikolić, direktor Predškolske ustanove '’Ljubica Vrebalov’’, kaže da se na listi čekanja nalazi 458 dece i da se svima ne može udovoljiti.

- Ima mnogo urgencija za prijem, ali šta vredi kada nema dovoljno mesta. Komisija za prijem je svoj posao odradila pošteno, po kriterijumima i svako ko je nezadovoljan može da proveri. Bilo je i suza, ali šta vredi kada su nam kapaciteti mali i u svakom objektu već sada ima prekobrojnih u proseku za više od 20 odsto. U toku su radovi za proširenje vrtića '’Leptirić’’ za još dve grupe, a to je pedesetak mesta. Problem će donekle biti ublažen izgradnjom novog objekta za oko 300 dece u Mesnoj zajednici Burjan, koja uskoro treba da počne - ističe direktor Nikolić.

Cena smeštaja u celodnevnom boravku u Požarevcu iznosi 2.700 dinara.

Vranjska Predškolska ustanova „Naše dete" u osam vrtića smestila je 2.300 mališana, a još 200 predškolske dece čeka na mesto. Prema rečima direktora „Našeg deteta" Jasmine Antić, ove godine planirano je da se upišu deca sa liste čekanja, ali će se od toga verovatno odustati jer ta ustanova ima zakonsku obavezu da primi mališane koje treba upisati zbog obaveznog predškolskog programa. Čelnici lokalne samouprave obećali su da će 2008. godine opština sa 250 miliona dinara finansirati izgradnju vrtića u naselju Asambair. U novom vrtiću biće mesta za 250 dece.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.