I u Švedskoj tokom dočeka napadane devojke

Izvor: B92, 08.Jan.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Švedskoj tokom dočeka napadane devojke

Stokholm -- Švedska policija je saopštila da je najmanje 15 mladih žena u gradu Kalmar prijavilo da su ih tokom novogodišnje noći napale grupe muškaraca.

Kako navode, zasada su identifikovana dva osumnjičena napadača, tražioci azila.

Prethodno su seksualni napadi i pljačke tokom novogodišnje noći prijavljeni u Nemačkoj, Finskoj i Švajcarskoj.

Portparol policije u Kalmaru Johan Brun je danas rekao da su se napadi odvijali tako što bi grupe muškaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okružile žene na trgu punom ljudi i počeli da ih dodiruju bez njihovog pristanka.

On je rekao da niko nije povređen ali da su žrtve bile prestravljene.

Prema njegovim rečima rečima policija je preko prevodilaca saopštila dvojici muškaraca, koji su obojica tražioci azila, da su osumnjičeni za seksualni napad i da policija pokušava da identifikuje druge osumnjičene.

Na pitanje da uporedi ove napade sa napadima za Novu godinu u Nemačkoj, Brun je rekao da su švedske vlasti svesne onoga što se dogodilo u Nemačkoj ali su usredsređene na incidente u Kalmaru.

Slični napadi tokom novogodišnje noći prijavljeni su i u Finskoj i Švajcarskoj.

U Cirihu je šest žena prijavilo da su ih okružili tamnoputi muškarci koji su ih zlostavljali i opljačkali.

Finska policija je prijavila neuobičajenio veliki broj seksualnih napada i istakla da je dobila dojavu o planovima tražilaca azila da seksualno zlostavljaju žene, kao i da se tako nešto nije događalo ranije već je reč o novom fenomenu.

Najbrojnijij su bili napadi u Nemačkoj gde je samo u Kelnu oko 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne železničke stanice u Kelnu opljačkali, pretili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod uticajem alkohola.

Šef policije u Kelnu je izjavio da su počinioci bili "arapskog ili severnoafričkog porekla", što je podstaklo desničarske organizacije da kritikuju vladu u Berlinu zbog toga što otvorenih ruku prihvata izbeglice.

Podsećamo, ranije u toku dana saopšteno je da su u napadima na žene u Kelnu tokom novogodišnje noći učestvovali su i tražioci azila uglavnom sa Bliskog istoka, ali i da je identifikovan jedan migrant iz Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I u Švedskoj napadnuto 15 žena, osumnjičeni migranti

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2016

STOKHOLM - Švedska policija je saopštila da je najmanje 15 mladih žena u gradu Kalmar prijavilo da su ih tokom novogodišnje noći napale grupe muškaraca, a da su zasada identifikovana dva osumnjičena napadača, tražioci azila...Prethodno su seksualni napadi i pljačke tokom novogodišnje noći...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.