I u Lici smeta ćirilica

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Lici smeta ćirilica

Udbina -- Postavljanje ćiriličnih tabli u Udbini u Lici nije prošlo mirno i bez protesta, kako je u prvi čas izgledalo, a sve više je onih koji traže da se table skinu.

Posebna nervoza i napetost vladale su u ponedeljak uoči proslave Preobraženja, koju lokalni stanovnici zovu i "srpska slava", pišu Novosti.

Iako su se sve političke stranke, uključujući HDZ, složile da treba poštovati ustavni zakon, nekoliko dana posle postavljanja prvih tabli na zgradu opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kulturnog centra protestovao je deo građana, a u Udbini, gde u najvećem broju žive Srbi, osvanuli su plakati na kojima piše "Hrvatska Udbina".

Kada su prve table postavljene, lokalni političari su se pohvalili kako je Lika tolerantnija od drugih sredina i da niko ne postavlja pitanje da se nastavi sa postavljanjem ćiriličnih napisa i na ulazu u grad i školu koja nosi naziv "Kralj Tomislav". Preko društvenih mreža su se ipak neki stanovnici tog kraja pobunili zbog ćirilice i ispisali poznate "argumente" koji se koriste i u Vukovaru. U Udbini se neki bune i zbog plakata grupe "Jandrino jato", koju deo stanovnika tog kraja povezuje s događajima iz devedesetih, tvrdeći da je reč o "četnicima". Policija, svesna sve napetijih odnosa u ovom gradu, najavljuje snimanje svih javnih manifestacija, kako bi moglo da se utvrdi da li je bilo nacionalističkih provokacija sa bilo koje strane.

Udbina je do sada odolevala nacionalističkim ispadima, a na prošlim lokalnim izborima vlast su podelili SDSS i HDZ. Srba ima mnogo više od pedeset odsto, što omogućava uvođenje dvojezičnosti, a to je pozdravio i Darko Milinović, bivši ministar iz HDZ-ove vlade i po mnogima najmoćniji političar iz Like. Na predlog Veća srpske nacionalne manjine Opštinsko veće Udbine, na čijem je čelu Slobodan Bjelobaba iz SDSS-a, jednoglasno je donelo odluku o dvojezičnim tablama. U početku je bilo i protivljenja, ali su lokalni političari uspeli da uvere narod da zakone treba poštovati i da ćirilica nije usmerena ni protiv koga.

Podsetimo, hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je u subotu da dvojezičnost u Vukovaru mora biti uvedena i da se zakon koji reguliše to pitanje mora sprovesti.

Stari scenario

Dodatno zaoštravanje odnosa u Udbini očito je deo scenarija koji se događa u celoj Hrvatskoj, a to je ponovo vraćanje starih tema na dnevni red. Iako je i premijer Milanović najavio da će se dvojezične table postaviti u Vukovaru, malo je verovatno da će to biti u skorije vreme, jer se prilike u Hrvatskoj ionako zaoštravaju, pa je teško pretpostaviti da će sadašnja hrvatska vlast imati snage za to.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.