I to se dešava: Vratili mu novčanik posle 70 godina

Izvor: Prva.rs, 08.Avg.2015, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I to se dešava: Vratili mu novčanik posle 70 godina

Amerikanac Elidžio Ramos, koji sada ima 91 godinu izgubio je novčanik pre sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salcburg, a isti je pronašao lekar Jozef Rukofer prilikom renoviranja kuće svog dede.
Ramos je, tokom Drugog svetskog rata, bio pripadnik 250. artiljerijskog puka američkih snaga, koje su učestvovale u oslobađanju zatočenika koncentracionih logora u Austriji.
Njegova jedinica bila je 1945. stacionirana u Austriji gde je za smeštaj korišćeno poljoprivredno imanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u Salcburgu, na kojem je Ramos izgubio novčanik.
Ramos je izgubio svaku nadu da će ikada ponovo videti svoj novčanik, a i zbog posleratnih previranja se nije time ni bavio, kako prenose austrijski mediji.
Međutim sedam decenija kasnije Ramos je dobio pismo od lekara Rukofera iz Salcburga, koji je pronašao njegov novčanik. "Obavili smo neke radove i naišli na taj novčanik, koji je bio dobro očuvan", prepričao je Rukofer, dodajući da je pogledao šta se u njemu nalazi i naišao je na porodične fotografije, ali i vojnu legitimaciju na osnovu koje je uspeo da pronađe vlasnika.
Rukofer je preko interneta tragao za nekadašnjim američkim vojnikom, nadajući se da je još živ.
Nakon što je našao informacije o mestu stanovanja Ramosa on je uputio pismo na koje je dobio odgovor od sina nekadašnjeg vojnika koji je potvrdio da se radi o traženoj osobi.
Potom je odmah poslao paket sa novčanikom na adresu u SAD.
Ramos je bio dirnut gestom iz Austrije, a njegov sin je najavio da će sve predmete iz novčanika uramiti i izložiti u porodičnoj kući.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.