Izvor: Blic, 13.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I telo i duša

I telo i duša

Želja za čokoladom možda znači da ste umorni, dok neodoljiva potreba za mlečnim proizvodima ili nekom slanom grickalicom može da bude znak da ste gladni, pokazuju rezultati skorašnje francuske studije. Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 538 žena i 506 muškaraca, pokazalo je da žene imaju češće napade gladi nego muškarci i da u 'krizu' upadaju obično kad su tužne ili nervozne. S druge strane, muškarcima creva najčešće krče kad su srećni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ustanovili smo da žene dva puta češće imaju napade gladi ili neodoljivu potrebu za određenom namirnicom nego muškarci - kaže dr Lionel Lafe, vođa istraživanja. - Takođe smo primetili da osobe koje upadaju u takve krize više brinu o svojoj težini nego ostali i tvrde da imaju višak kilograma.

Takođe se pokazalo da raspoloženje povezano s napadima gladi zavisi od pola. Kod većine žena 'napadima' je prethodilo neko negativno raspoloženje - dosada, strepnja ili depresija. Muškarci su, opet, 'napade' najčešće povezivali s osećajem sreće.

- Veza između hrane i raspoloženja veoma je složena i na nju mogu da utiču i biološki i psihološki faktori - kaže dr Lafe. - Izgleda da ti 'napadi' nisu posledica gladi. Gladni ispitanici su obično osećali potrebu za slanom hranom, dok neodoljivu potrebu za slatkišima nisu dovodili u vezu s glađu.

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.