I sutra bez Karadžića

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I sutra bez Karadžića

Radovan Karadžić ni ove sedmice se neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, potvrdio je njegov pravni zastupnik, advokat Goran Petronijević.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ni ove sedmice se neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, potvrdio je njegov pravni zastupnik, advokat Goran Petronijević.

Rekao je da će Tužilaštvo u ponedeljak verovatno nastaviti uvodnu reč, po čijem će završetku, kako je ocenio, proces doći u krizu, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudsko veće pokušava da izbegne nekom vrstom statusne konferencije zakazane za utorak, 3. novembra.

"Veće je za utorak zakazalo jednu vrstu statusne konferencije na koju je pozvalo odbranu i Tužilaštvo da iznesu svoje argumente i da odluči o njihovim predlozima", rekao je Petronijević.

Kako javlja RTRS, on je naveo da će odbrana odlučiti da li će se neko od članova tima u utorak pojaviti u sudnici, dodajući da sutra putuje u Hag, gde bi u 14 časova u pritvorskoj jedinici trebalo da se sastane sa Karadžićem.

Petronijević smatra da bi eventualno nametanja branioca Karadžiću bilo jako loše za Tribunal, jer bi postupak došao u veliku krizu, dodajući da uopšte ne bi želeo da se tako nešto pojavi kao mogućnost.

Suđenje bivšem predsedniku RS počelo je prošle sedmice pred Haškim tribunalom iznošenjem uvodne reči Tužilaštva, bez prisustva Karadžića.

Sudsko veće je njegovo odsustvo protumačilo kao "odricanje od prava da se prisustvuje suđenju".

Haški sud odbio je prošle nedelje Karadžićev zahtev za četvoromesečno odlaganje početka suđenja.

Veće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ponovo ne pojavi u sudnici, u utorak, 3. novembra bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje, ukoliko optuženi ne bude prisutan.

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje "prijatelja suda" za ovaj predmet. Bivši predsednik RS brani se sam pred Tribunalom, koji ga tereti za za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić ni sutra u sudnici?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2009

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić neće se ni sutra pojaviti pred sudijama Haškog tribunala, za kada je planiran nastavak suđenja i uvodne reči tužilaštva, saopštio je član njegovog pravnog tima Goran Petronijević. "Karadžić se, najverovatnije, neće pojaviti ni narednog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.