I šetnja je lepša uz ulične svirače

Izvor: RTS, 05.Jan.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I šetnja je lepša uz ulične svirače

Ulični svirači u šetališnoj zoni i na trgovima slika je koja se svakodnevno može videti i u Nišu. Među njima najviše je studenata Fakulteta umetnosti. O tome šta su njihovi motivi i koliko im to znači, razgovarali smo sa studentkinjom violine u Obrenovićevoj ulici.
Iako u žurbi, kako bi po hladnom vremenu što pre završili obaveze, zagledani samo u izloge i sopstvene misli i planove, većinu Nišlija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na trenutak ipak zaustave zvuci instrumenata uličnih svirača.

"Krenula sam sa željom da pokažem znanje stečeno u srednjoj muzičkoj školi, sad sam na Fakultetu umetnosti u Nišu", kaže Jovana Jevtić koju smo sreli u Obrenovićevoj ulci. "Nastup pred publikom za mene znači mnogo, jer kasnije nemem tremu na ispitu."
Sviranje na ulici za nju znači i mnogo više - potvrdu da od umetnosti u svakom trenutku može sama da se izdržava:
"Finansijski pomažem roditeljima, pomažem i sebi - za život, a i sakupljam novac za novi instrument. Za sat sviranja zaradim oko dve hiljade dinara, možda dve i po, tako."
Iako ima i onih kojima smeta svaki zvuk, većina prolaznika ipak pozitivno reaguje, kaže Jovana: "Aplaudiraju, žele da se slikaju sa mnom, snimaju, pozivaju me da sviram na njihovim proslavama. Presrećna sam što sam od one dece koja su samostalna. Ne dobijam nikakvu pomoć sa strane, znam da sam to sama zaradila, da je moje i ponosna sam zbog toga."
A osim što Nišlijama svakodnevnu šetnju čine lepšom, mini ulični koncerti klasične i pop muzike lepa su slika Niša i za sve veći broj turista.
rts.nis@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.