I roditelji se pitaju!

Izvor: RTS, 18.Mar.2012, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I roditelji se pitaju!

Osamdeset odsto roditelja nije zainteresovano za školu svog deteta. Projekat "I roditelji se pitaju" Ministarstva prosvete i Centra za interaktivnu pedagogiju najavljuje bolju saradnju roditelja sa školom, ali i opštinom.

Uprkos tome što bi početak rešavanja svakog đačkog problema trebalo da bude dobra saradnja roditelja i škole, taj potencijal decenijama je zanemarivan i gotovo neiskorišćen.

I pored sve želje da deca budu uspešni đaci i da se u školi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osećaju dobro, roditelji i nastavnici, loši su partneri. Svaki treći roditelj ne zna ulogu Saveta roditelja, a direktori, s druge strane, upozoravaju da se većina roditelja pojavi u školi samo kad mora.

Istraživanje Udruženja "Roditelj" pokazuje da 80 odsto roditelja ni na koji način nije uključeno u rad škole.

Projekat "I roditelji se pitaju" - Ministarstva prosvete i nauke i Centra za interaktivnu pedagogiju najavljuje bolju saradnju roditelja sa školom, ali i opštinom.

"Za sada se saradnja roditelja svodi na priču o ekskurzijama, gde će da se ide, koliko to košta, o nekim tekućim problemima, da li treba ozeleniti dvorište, posaditi cveće ili okrečiti školu. Suštinski imamo gotovo dve odvojene strane koje funkcionišu nezavisno, a između njih su deca koja trpe" kaže Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj.

Đački problemi se često poput vrućeg krompira prebacuju od roditelja na školu i obrnuto. Očekivanja decenijama nepromenjena i velika, a trud nedovoljan. Stručnjaci tvrde da su i jedni i drugi nedopustivo pasivni.

"Mi nemamo razvijenu ideju civilnog društva, našeg samoorganizovanja, angažovanog rada, korišćenja slobodnog vremena svi bi hteli da se situacija menja, ali da mi ne moramo da se trudimo mnogo", rekla je Milena Mihajlović iz Centra za interaktivnu pedagogiju.

Projekt najavljuje promenu ustaljenih loših navika i pokreće saradnju roditelja i na opštinskom nivou.

"To nije samo pitanje obrazovanja, već i pitanje socijalizacije, pitanje prevencije nasilja, prevencije alkoholizma, narkomanije i niz različitih tema koje se tiču odrastanja", rekao je Tinde Kovač Cerović iz Ministarstvo prosvete i nauke.

Koliko je saradnja roditelja delotvorna, pokazuje primer učenika škole "Mihajlo Petrović Alas" u Beogradu. Radi bolje discipline i atmosfere pokrenuli su akciju Učenik nedelje. Svako ima priliku da predstavi sebe, svoju porodicu i dovede gosta po sopstvenom izboru.

"Saznali su kako da uzgajaju pečurke, ponešto o arhitekturi, o ronjenju, o kineskim kuvarima i kineskoj hrani uopšte. Roditeljima je data mogućnost da uđu na čas da sagledaju svoje dete u grupi, a deci da se međusobno bolje upoznaju i izgrade bolje odnose", kaže psiholog Gordana Kosanović

Nekada je, u pravom trenutku, i mala podrška vetar u leđa, podsećaju nastavnici. Ako se taj trenutak ne prepozna kasnije su, obično, glavobolje mnogo veće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.