I pravosnažno - Gicu ne izručujemo Rumuniji

Izvor: Mondo, 22.Avg.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I pravosnažno - Gicu ne izručujemo Rumuniji

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu Rumunije za izručenje rumunskog poslanika Sebastijana Gice, koji je 2017. godine u aprilu bio uhapšen u Beogradu po poternici svoje zemlje zbog sumnje da je izvršio osam krivičnih dela

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ovom odlukom potvrđeno je rešenje Višeg suda u Beogradu kojom je zahtev već odbijen, imajući u vidu da je Gica u junu ove godine, odlukom Kancelarije za azil Ministarstva unutrašnjih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobio azil u Srbiji "zbog pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja".

Apelacioni sud je konstatovao da je prvostepeni sud pravilno zaključio da bi Gicin položaj bio pogoršan ukoliko bi bio izručen Rumuniji.

Beograd: Dolijao najtraženiji Rumun Gica

"Prema pravilnom zaključku prvostepenog suda, sa razlogom je zasnovano mišljenje da je izdavanje okrivljenog zatraženo zbog krivičnog dela iz opšteg prava radi gonjenja istog zbog političkih ubeđenja pri čemu bi, takođe, položaj okrivljenog usled postojanja svih navedenih okolnosti, u slučaju izručenja Rumuniji, bio pogoršan", precizirala je portparol suda Mirjana Piljić za Tanjug.

Gica je bio uhapšen 14. aprila 2017. godine bio uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije, a 26. maja je pušten iz ekstradicionog pritvora nakon što je njegova odbrana sudu položila jemstvo od 200.000 evra.

Rumun Gica na slobodi

Njemu je Viši sud takođe oduzeo pasoš i izrekao mu zabranu napuštanja Beograda, kao i obavezu da se javlja nadležnoj policijskoj stanici dva puta mesečno, a ove mere će sada biti ukinute.

Na saslušanju u Višem sudu u Beogradu u maju prošle godine, Gica se usprotivio izručenju Rumuniji i tvrdeći da se radi o političkom progonu.

Protiv Gice Rumunija je raspisala međunarodnu poternicu radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.

Mediji su nakon njeogvog hapšenja preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.