Izvor: Politika, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I na Tari ima tartufa

Letnji crni tartuf pronađen na oko hiljadu metara nadmorske visine UŽICE – Malo je u široj javnosti znano da retka i dragocena gljiva tartuf – na izgled ružna izraslina, a prava kulinarska poslastica i afrodizijak – raste i na Tari. Na ovoj planini, navode poznavaoci, desetak vrsta malobrojnih hipogeičnih gljiva, u koje spada i tartuf, otkriveno je za kratko vreme, na malom prostoru, tokom sezone dozrevanja, što nagoveštava značajno potencijalno bogatstvo Tare ovim retkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biljkama. A nalaženje primerka letnjeg crnog tartufa tu na oko hiljadu metara nadmorske visine ima dvostruki značaj, i naučni i praktični – prvo, ovo je za sada najveća nadmorska visina na području Srbije na kojoj je jedna kvalitetna konzumna i komercijalna vrsta otkrivena, i, drugo, prirodno postojanje tartufa daje sigurnu osnovu da se ova vrsta na pogodnim mestima na Tari može i veštački gajiti.

Još su u septembru 2004. godine obavljena prva skromna istraživanja postojanja tartufa na planini Tari, piše u tek objavljenom zborniku o turističkoj valorizaciji planine Tare dr Miroljub Milenković iz Instituta za biološka istraživanja iz Beograda. Tokom tri dana, uglavnom na potesu Kaluđerske Bare – Mitrovac, pronađeno je pomoću posebno obučenog psa, na više lokaliteta, više od 30 zrelih plodova hipogeičnih gljiva, tartufa u širem smislu reči. Nađeni uzorci su deponovani u zbirci takvih gljiva pomenutog instituta.

– Pored letnjeg crnog tartufa, na području Tare, s obzirom na postojanje znatne raznovrsnosti biljnih zajednica, realna su otkrića još dve konzumne, veoma kvalitetne vrste tartufa: crnog jesenjeg, rasprostranjenog u Srbiji, i novootkrivene vrste malog belog tartufa – navodi Milenković, pa upućuje da sve to otvara mogućnost profitabilnog veštačkog gajenja ovih skupocenih gljiva, jer su rizici podizanja tartufikultura ovde svedeni na zanemarljivu meru.

A tartufi, zna se, od davnina su smatrani hranom bogova. Ove podzemne ili polupodzemne biljke kroz istoriju su do ushićenja cenjene i opevane, velom tajne obavijane, nekad bile predmet raznih verovanja i predrasuda. A uvek na izuzetnoj ceni. Pravi beli tartuf je najskuplja i najtraženija vrsta gljive na planeti.

Mada se smatra da je zona rasta najskupocenijih vrsta pretežno u oblasti država Mediterana, i Srbija se nalazi u optimalnom geografskom području za prirodno uspevanje i veštačko gajenje nekih najvrednijih tartufa. Još je u vreme kralja Milana Obrenovića, u šumi Koviljači između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, otkriveno prvo naše nalazište tartufa. Na dvoru tog kralja pojavljuju se i psi tartufari. Poslednja savremena etapa sistematskih istraživanja ovih gljiva u Srbiji, obavljana u minulih 15 godina, dovela su do otkrivanja oko 40 vrsta tartufa, na više od 200 lokaliteta. Zbog toga, moguće je to utvrditi na internetu, neke naše turističke agencije sada organizuju jednodnevne ili višednevne izlete nazvane "U potrazi za tartufima" – odlazak na teren (ne kažu gde, samo navode u bližoj i daljoj okolini Beograda) pokazno pronalaženje tartufa sa profesionalnim vodičem, degustacija otkrivenih tartufa sa mogućnošću kupovine, itd. A nudi se, isto preko globalne mreže, ko hoće da naruči sveže crne i bele tartufe.

I eto biznisa od ovih vrlo traženih vrsta, odvajkada cenjenih proizvoda na svetskoj pijaci. Ne samo u turizmu i na internetu – podizanje tartufišta, sumira dr Miroljub Milenković, može biti novi vid poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

B. Pejović

[objavljeno: 23.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.