I dalje gori borova šuma na Tari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje gori borova šuma na Tari

BEOGRAD -

Na Tari jutros vatra koja je zahvatila više lokacija, pretežno sa borovom šumom, i dalje gori, a dodatne teškoće stvara magla koja onemogućava dejstvo aviona za gašenje požara.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica od 05.30 časova nastavili su gašenje požara, a najteža situacija je na vrhu Polon, rekao je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.

On je naveo da su u toku pokušaji da se zaustavi požar koji se sa tog vrha >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širi u dva pravca, od kojih je jedan ka selu Oštrelj.

Nikolić je istakao i da su objekti i meštani zaštićeni, a da očekuje da će tokom dana vatra i na tom delu Tare biti lokalizovana.

Kako je objasnio, napravljena su dva plana za prosecanje protivpožarnih puteva, kao i za ostale aktivnosti, kako bi se izborili sa požarom.

Prema njegovim rečima, velike teškoće stvara to što vatra u borovoj šumi "ide i prizemno", odnosno po zemlji gore naslage četinarskih iglica i šišarki i što se vatra širi i na krošnje borova.

Na Mitrovcu na Tari, gde je štab koji koordinira aktivnosti na gašenju požara, od ranog jutra se održavaju sastanci kako bi se efikasno obavio taj posao.

Juče je na Tari na području Oštrelja eskalirao požar i tom prilikom su povređena dva pripadnika MUP-a.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros Tanjugu da je pad temperature vazduha tokom protekle noći primirio požar na Tari i da su lokalizovane vatrene stihije u Kremnama i kod Čačka.

Marić je danas rekao da je protekla noć donela zatišje na Tari, izrazivši očekivanje da će u toku dana, uz pomoć avijacije, taj požar biti stavljen pod kontrolu.

"U toku kasnog popodneva smo obavili pregrupisavanje ljudi i nastavili sa probijanjem novih protivpožarnih puteva na novim pozicijama kako bismo u toku današnjeg dana uz pomoć avijacije požar stavili pod kontrolu", rekao je Marć.

On je istakao da je požar u Kremnama lokalizovan rano jutros oko četiri časa i da je prethodno lokalizovan i požar kod Čačka.

Kako je dalje rekao, u toku je definisanje u kojim će se segmentima koristiti raspoloživa avijacija, odnosno vazdušna podrška.

On je dodao da su na raspolaganju helikopter MUP-a za gašenje, helikopter ruskog ministarstva za vanredne situacije, dva ruska aviona, tri aviona za poljoprivredna dejstva i vojni helikopter.

Marić je najavio da se oko 18 časova očekuje sletanje još jednog aviona iz Rusije "berijeva" i još jednog helikoptera "mig 26" i da će se videti posle podne kako će se situacija razvijati.

Marić je sinoć rekao da su u Srbiji još aktivni požari na teritoriji Prokuplja, Leskovca i Vranja.

Broj požara se povećava zbog sve toplijeg vremena, tako da je juče bilo zabeleženo ukupno 248 požara u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.