Izvor: B92, 08.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez izbora u Babušnici

Babušnica -- Vlada krajem novembra 2006. uvela prinudnu upravu u opštini Babušnica, ali novi lokalni izbori još nisu raspisani.

"Zna se ko raspisuje lokalne izbore. To je predsednik Skupštine Srbije, a mi u ovom trenutku imamo samo predsedavajućeg novog saziva republičkog parlamenta", rekao je predsednik opštine Babušnica Miroljub Jovanović.

On se nada da će uskoro biti izabrana nova vlada Srbije, kao i predsednik Skupštine Srbije, i da će se "posle toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispoštovati zakonska procedura i raspisati izbori".

U ovoj opštini više od godinu dana postojali su sukobi između dve grupacije u Skupštini opštine, a od aprila prošle godine do njenog raspuštanja i dve Skupštine opštine i dva predsednika SO. Svaka od tih "Skupština" je tvrdila da je ona legalna i da ima odborničku većinu.

Predsednik opštine Miroljub Jovanović podržavao je SO na čijem je čelu bio Nikolča Stojković iz Socijaldemokratske partije. Na čelu druge Skupštine bio je Dragan Kostić iz Demokratske stranke Srbije, aktuelni predsednik privremenog organa.

Vlada Srbije je 30. novembra prošle godine donela Odluku o raspuštanju Skupstine opštine Babušnica i obrazovanju privremenog organa te opštine. Odluka je doneta na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi u kome piše da se prinudna uprava uvodi ukoliko SO ne zaseda duže od tri meseca.

Prema rečima Miroljuba Jovanovića, bez obzira na to što je Vlada Srbije raspustila Skupštinu i imenovala privremeni organ, on sarađuje "sa svima koji žele da saraduju".

"Mislio sam da ako se raspušta Skupština i uvodi prinudna uprava da je cilj da se pripreme novi izbori i da se prevaziđu poteškoće koje su dovele do toga. Međutim, bedemi su, čini se, još veći", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.