I bogataše sa Beverli Hilsa ubi kriza

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I bogataše sa Beverli Hilsa "ubi" kriza

Sve češće posete američkih bogataša zalagaonicama na Rodeo Drajvu a ne bankama, pokazatelj su da i njih pogađaju uslovi kreditiranja i da je keša sve manje, smatra vlasnik zalagaonice "Dina kolekšn".

Jedan Kandinski, jedan Vorhol, desetine "Roleksa", čak i jedan Zlatni globus koji se mogu naći u zalagaonici na Beverli Hilsu, znak su da kriza pogađa i bogate.

"Ovih poslednjih osam meseci posao cveta kao nikada", izjavio je Frans presu Josi Dina, vlasnik firme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Dina kolekšn", locirane u blizini prestižnog Rodeo Drajva, prepunog prodavnica luksuzne robe.

"Ja sam poseban jer ne dajem male pozajmice. Samo velike, ljudi me zovu za pola miliona, dvesta hiljada...", kaže Josi koji se hvali da radi samo sa zvezdama.

Dina, bivši komandos izraelske vojske, a poslednjih 20 godina vlasnik zalagaonice, objašnjava da njegovi klijenti nisu bez novca već da ih pooštravanje uslova kreditiranja pogađa koliko i ostale Amerikance.

"Njima je potrebna gotovina, na kratak rok, ali im je banke ne daju... pa dolaze po pozajmicu kod mene."

"Nedavno sam dobio Kandinskog i Vorhola, originalnog Vorhola, dosta kalifornijske umetnosti... čak i komade za milion dolara", dodaje Jusi naslonjen na vitrinu sa 15-tak "Roleksa" i "Patek Filipa" vrednosti po 160.000 dolara.

Nuđeni su mu i Oskari, ali se oni ne smeju zalagati zbog striktnih propisa američke filmske akademije koja ima pravo preče kupovine.

Ipak, primio je jedan Zlatni globus, no odbija da kaže ime vlasnika "u stisci".

Jedan od Dininih rivala na Beverli Hilsu, Piter B. koji ne želi da otkrije svoje prezime, kaže da je poslednjih meseci primetio promenu u strukturi klijentele.

"Dolaze mi lekari, advokati, umetnici, profesionalci koji ne mogu da plate račune za kola, za lekarske intervencije ili hipoteke, i to je velika razlika u odnosu na prethodnih par godina. Neki dolaze da bi nabavili novac za plaćanje kreditnih kartica. To je za mene zaista nešto novo", kaže Piter.

U njegovoj zalagaonici "Kolateral lender", uz nakit i satove ukrašene dijamantima, u magacinu stoje koncertni klavir vredan 400 hiljada dolara i dva motora "harlej-dejvidson".

Ali ima i onih koji dolaze da iskoriste trenutak i naprave "dobar posao".

"Juče sam obavio poslednju prodaju i kupac je bio Majkl Džekson", tvrdi Iranac David Delijani, vlasnik "Juropijan Fajn Antiks".

"Njegov agent je došao pre oko meseca dana i slagao da je biznismen, pitajući me da li sme da fotografiše po radnji. Juče se vratio i rekao da je došao sa svojim 'selebritijem' koji čeka u kolima, i za manje od 5 minuta zaista se pojavio Džekson", prepričava Delijani.

"Kada je ušao u radnju, skinuo je šešir i crni šal. Kupio je statuu za 4.400 dolara. Ali, ovakve stvari se vrlo retko dešavaju."

Po kalifornijskom zakonu, založeni predmet se mora otkupiti u roku od četiri meseca i deset dana, uz kamatu od oko četiri odsto, a ako vlasnik propusti da to učini, predmet ide na javnu prodaju. Postoji mogućnost dogovora da se rok produži za još 4 meseca i 10 dana pod istim uslovima.

"Mi volimo da kažemo da je idealan klijent onaj koji založi dijamantski prsten, otkupi ga vraćanjem pozajmice i plaćanjem kamate, pa ga ponovo založi...", iskren je Piter B.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.