I ako advokat sačini ugovor, beležniku se plaća 60 odsto

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ako advokat sačini ugovor, beležniku se plaća 60 odsto

Građani Srbije će ubuduće za ugovor o prometu nepokretnosti koji su sačinili sami ili kod advokata, plaćati javnim beležnicima 60 odsto od pune tarife "za njegovu solemnizaciju", rečeno je u Komori javnih beležnika.

Naime, ukoliko Skupština Srbije usvoji predložene izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, o kojima će poslanici glasati narednih dana, građani će moći da biraju da li će ugovor da sastavljaju sami, kod advokata ili kod javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << beležnika, rekao je predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović.

Ukoliko im ugovor, kako je naveo, bude sastavljao javni beležnik tarifa ostaje nepromenjena. Po još važećem zakonu, ugovor o kupoprodaji stana sačinjava samo javni beležnik. Ako je, na primer, vrednost tog ugovora 50.000 evra, njegova tarifa je 36.000 dinara sa PDV-om.

Ukoliko se usvoje predložene izmene zakona, ako građani već sastavljen ugovor donesu kod beležnika on ima obavezu "da ga solemnizuje" i u tom slučaju naplaćuje 60 odsto pune tarife. Za stan od 50.000 evra javnobeležnička tarifa je tada 21.600 dinara.

"Da li će imati dodatnih troškova, zavisi od toga da li su i koga angažovali za sastavljanje ugovora i koliko su tu uslugu platili", rekao je Đukanović. Prema njegovim rečima, solemnizacija znači da beležnik tom ugovoru daje pravnu snagu, kao što je ranije ugovor dobijao pravnu snagu overom u sudu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.