I Turska posrednik u dijalogu sa Prištinom

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Turska posrednik u dijalogu sa Prištinom

Turska spremna da pomogne u razgovorima Beograda i Prištine jer bi to doprinelo bezbednosti Balkana, rekao turski premijer Redžep Erdogan, tokom boravka na Kosovu. Erdogan se nada uspešnim izborima 12. decembra.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegova vlada spremna da pomogne u razgovorima Beograda i Prištine, kako bi se doprinelo stabilnosti i bezbednosti na Balkanu.

"Spremni smo da učinimo ono što je potrebno kao doprinos razgovorima Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Srbije, što bi bio doprinos stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", rekao je Erdogan na konferenciji za medije u Prištini.

Turski premijer, koji je doputovao u zvaničnu posetu Kosovu dan nakon što je kosovska skupština izglasala nepoverenje vladi Hašima Tačija, istakao je da želi da vanredni izbori na Kosovu 12. decembra budu što uspešniji.

Premijer Kosova u ostavci Hašim Tači rekao je da je angažovanje Turske u razgovorima Kosova i Srbije dobrodošlo i da pozdravlja takvo angažovanje.

"Mi gradimo demokratsko multietničko Kosovo, domovinu svih njenih građana, uz konkretno zalaganje za razvijanje dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, a u budućnosti i sa Srbijom", rekao je Tači.

Turski premijer je ponudio podršku Turske na putu ka učlanjenju Kosova u NATO, navodeći da je u okviru Kfora na Kosovu i turski kontigent od 530 vojnika.

Erdogan je ocenio da je, nezavisno od globalne ekonomske krize, privredna saradnja Turske i Kosova sa 120 miliona dolara u 2008. godini ove godine povećana na 210 miliona dolara.

Turska je na Kosovu prisutna i u najvećim projektima kao što su auto put Vrbnica-Merdare, u okviru korporacije Behtel-Enka, i na aerodromu Priština, kroz korporaciji Limaks.

Tokom dvodnevne posete Kosovu Erdogan će se susresti i sa vršiocem dužnosti predsednika Kosova Jakupom Krasnićijem.

Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Turska se nudi za posrednika u dijalogu sa Prištinom

Izvor: Blic, 04.Nov.2010, 00:05

Turska je spremna da posreduje u razgovorima između Prištine i Beograda, ukoliko to od nje bude zatraženo, izjavio je večeras u Prištini turski premijer Redžep Tajip Erdogan. .."Mi smo spremni. U trenutku kada poziv stigne, mi ćemo biti spremni", rekao je Erdogan novinarima posle razgovora sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.