I Srbija se pita u Strazburu

Izvor: RTS, 22.Dec.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija se pita u Strazburu

Srbiji potvrđen status prijatelja suda u Strazburu, u predmetu vraćanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Evropski sud u Strazburu odbio je zahtev Podgorice da se iz predmeta koji je pred tim sudom pokrenula Budimljansko nikšićka eparhija isključe spisi koje je dostavila Vlada Srbije, a koja se tiču imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, rekao je Tanjugu generalni sekretar Eparhije, otac Nikifor.

"To znači da je u procesu koji Eparhija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodi protiv Crne Gore Srbiji potvrđen status prijatelja suda, a njeno viđenje situacije oko imovine biće uzeto u obzir prilikom odlučivanja", rekao je otac Nikifor.

Vlada Crne Gore je podnesak za odbijanje zahteva podnela 9. novembra 2011. godine, rekao je otac Nikifor i dodao da se postupak regularno nastavlja.

Šef Kancelarije Vlade Srbije Milivoje Mihajlović rekao je da je Evropski sud u Strazburu ranije pozvao Srbiju da bude prijatelj suda, kao i da je Srbija, s obzirom na to da je sedište SPC u Beogradu, imala obavezu da dostavi svoju dokumentaciju ne stavljajući se pri tom na bilo koju stranu.

Mihajlović je rekao da je Vlada Srbije dostavljanjem dokumentacije dala poseban doprinos u tom postupku i njegovom poštenom rešavanju.

Pravni zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin istakao je da nikada nije osporavano pravo Srbije da učestvuje u sporu povodom tužbe Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, već je kritikovana terminologija kojom se Vlada Srbije obratila Evropskom sudu za ljudska prava.

"Niko nikada, pa ni Crna Gora, nije osporavao pravo Srbije da interveniše u međunarodni sudski postupak koji je u toku i da u tom smislu dostavlja sudu pravne podneske, jer je to pravo svake države članice Saveta Evrope, zagarantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", rekao je Pažin.

Eparhija budimljansko-nikšićka i 11 drugih organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve podneli su, pre sedam godina, tužbu u Strazburu protiv države Crne Gore, zbog toga što im nije vraćena nepravedno oduzeta imovina.

Iz Eparhije je ranije saopšteno da je reč o sporu imovinsko-pravne prirode, odnosno da je suština u zahtevu Crkve za povraćaj nepravedno oduzete imovine, jer SPC raspolaže velikom imovinom u Crnoj Gori koja joj je ranije oduzeta, a još nije vraćena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.