Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2011, 15:21

I Srbi brišu Jasenovac (5): Pavelić, engleski špijun

I Srbi brišu Jasenovac (5): Pavelić, engleski špijun

Novinar i publicista Jaša Almuli se krajem osamdesetih godina 20. veka okrenuo svojim jevrejskim korenima. Zločine nad Jevrejima u Kraljevini Jugoslaviji otrgao je od zaborava. Toj tematici posvetio je sve četiri knjige "Živi i mrtvi", "Jevrejke govore", "Stradanje i spasavanje srpskih Jevreja" i "Jevreji i Srbi u Jasenovcu".

Sve njegove knjige zasnovane su na živim svedocima. Snimio je čak 170 razgovora, 100 u Srbiji i 70 u Grčkoj. Almuli je do 1989. do 1992. godine bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednik Jevrejske opštine Beograd, zatim potpredsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije.

I dok se Almuli bavio Jasenovcem kao najzloglasnijim logorom u Drugom svetskom ratu, hrvatskim planskim istrebljenjem Jevreja, Srba i Roma, hrvatskim pomagačima u tom genocidu, Srbija je ćutala. Ćutala i kad je rasvetljavao upletenost Vatikana i Katoličke crkve u tim zverstvima, a sve na osnovu svedočenja preživelih jasenovačkih logoraša.

Takvu Srbiju još jedan istraživač upozorava. Svojim najnovijom knjigama zaspaloj Srbiji osvežava sećanja na zločince i njihove zločine. Knjigom je dopunio dokaze o organizovanim zločinima nad Srbima koji i danas traju.

A zbog svoje sadržine, autentičnosti i načinu istraživanja dvotomna knjiga "Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine" profesora dr Smilje Avramov dodatno će uznemiriti pristalice teorije o štetnosti pominjanja zločina, naročito genocida nad Srbima.

Iako počiva na isključivo pisanim dokumentima arhiva i instituta stranih država, knjiga se bavi ne samo genocidom nad Srbima, već i problemom prikrivanja tog genocida. Bavi se učesnicima tog prikrivanja i njihovim motivima. Otkriva imena zemalja čije su obaveštajne službe igrale dvostruke igre, zemalja koje su zamenom teza optuživale druge države za ono što su one činile. U tom kontekstu vidi i novu podmetačinu koja Srbe označava genocidnim narodom, rasistima, antisemitistima, ali i razobličava poreklo srpskog prikrivanja genocida nad sobom.

- Pošto sam Srpkinja koja brani svoj narod, a da bi izbegla subjektivizme, za pisanje ove dvotomne knjige koristila sam isključivo strana dokumenta. Boravila sam u Vojnom arhivu u Rimu, Vojnom arhivu u Frajburgu, Državnom arhivu u Bonu, Državnom arhivu u Londonu, Državnom arhivu u Vašingtonu i Državnom arhivu u Cirihu. Tamo sam pronašla originalne izveštaje nemačkih i italijanskih komandanata koji su zločine Hrvata nad Srbima opisivali kao najmonstruoznije zločine ikada viđene u istoriji čovečanstva - objašnjava Avramova.

Otkrivajući javnosti do danas nepoznate dokumente o nekim događajima, profesor Avramov preko njih objašnjava i pozadinu organizovanog prikrivanja genocida nad srpskim narodom, ali i pozadinu zataškavanja tog genocida u samoj Srbiji.

- U spasavanju Ante Pavelića u maju 1945. godine učestvovale su engleske obaveštajne službe. Britanski visoki diplomata prvi se sreo sa Pavelićem u Frankfurtu. Britanci su ga prebacili u Vatikan, a Amerikanci u Latinsku Ameriku. Britanci su spasavali ovog zločinca i zato što je Pavelić bio obaveštajac britanske MI6 od 1926. godine. Bio je njihov obaveštajac i posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju.

Ta ista strana obaveštajna služba još 1941. godine podmetnula je Srbima onu zlokobnu krilaticu tokom demonstracija i puča 27. marta "Bolje grob nego rob", a već 1945. godine širila tezu o "naduvanim" jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj trovačkoj tvorevini.

Da bi potkrepila tvrdnje, profesor Smilja Avramov nudi i sopstvena iskustva, otvoreno optužujući tadašnju srpsku komunističku vlast koja je planski, radi bratstva, jedinstva i poltronskog odnosa prema Hrvatima prikrivala sve hrvatske zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata.

- Englezi su uspeli da preko srpskih komunista u Srbiji čak ozakone zabranu pričanja u školama i o genocidu nad Srbima izvršenom u Hrvatskoj. Na mom primeru to se najbolje očitovalo. Godine 1947. pošto sam bila zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda, zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživala ustaške pokolje. Odbrusio mi je - dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše, mi bismo ga ubili jer je bio buržuj. Ipak sam otišla u Zagreb, a po povratku dobila sam otkaz na poslu. I danas se u Srbiji na sličan način postupa.

Preko pronađenih dokumenata u stranim arhivima, Avramov objašnjava i pozadinu podmetačine Srbima da su oni upravo genocidni narod, rasisti, antisemitisti. A ustvari upravo ti koji su nam podmetali takve laži, prikrivali su svoja prljava dela.

- I ova podmetačina proizilazi iz gore navedenih činjenica. Od dolaska Sefarda na prostore Srbije u 16. veku, Srbi su bili najiskreniji prijatelji Jevrejima. Prvi Jevrej u istoriji svetskog parlamentarizma postao je krajem 19. veka član srpskog parlamenta. Jevreji su jedino u srpskoj vojsci stizali do čina generala. Kralj Aleksandar još 1917. godine je podržao ideju stvaranja jevrejske države i među prvima vladarima potpisao te godine "Balfurovu deklaraciju". Kralj Petar Drugi 1941. godine na putu za Englesku, u Jerusalimu je ostavio poveću svotu novca i zlata za spasavanje Jevreja u Srbiji. Brojni su primeri gde su srpske porodice spasavale jevrejske porodice od 1941. do 1945. godine.

Da je ta kuhinja za podmetačine i zamene teza veoma jaka i prodorna, otkriva Avramova, osetili su na svojoj grbači i Nemci, koji se optužuju za stvaranje teorije o rasizmu i stvaranje strategije o uništavanju Jevreja.

- Koristeći Hitlerove zločine, tvorci podmetačina Nemce su optužili i za stvaranje teorije o rasizmu, što nije tačno. Teorija o rasizmu stvorena je u Engleskoj, a potom i u Francuskoj. A to je urađeno da bi se prikrilo indirektno učešće u zločinima nad Jevrejima, baš Egleske i SAD.

Hitler je, otkriva Avramova, dozvolio da 800 Jevreja otplovi u Ameriku koja ih je vratila nazad, a Engleska ih odbacila, pa su svi pobijeni u Aušvicu. Takođe, Hitler je predložio Englezima i Amerikancima da iseli sve Jevreje u njihove kolonije. Predlog je odbijen, a Hitler im je napisao pismo, koje sam pronašla u Londonu.

- Zašto se onda gospodo Englezi i Amerikanci ljutite na mene, ja samo činim ono što vi radite. Pošto te kuhinje i danas rade, to tvrdi i engleski istoričar Polin Vud, od njih možemo da se odbranimo formiranjem Muzeja genocida nad Srbima u Beogradu, neprestanim govorenjem o zločinima Hrvata nad Srbima, stalno podsećati i najmlađe na najužasniji logor Jasenovac - poručuje dr Smilja Avramov.

Preciznost sa kojom su nemački vojnici i oficiri izveštavali o neviđenim zločinima Hrvata nad Srbima zgranula je dr Smilju Avramov, koja je pronašla i da su izveštaji komandanata fon Hostevala i Kešea izazvali bes čak i kod Hitlera.

- Zbog toga je hitno pozvao Pavelića u Berlin na poseban razgovor. Imala sam u rukama taj zapis. Hitler nije birao reči, optužio je Pavelića da je zbog zločina nad Srbima, krivac za pobunu Srba. Da je na taj način ugrozio nemačke osvajačke planova na istoku.

Obilazeći sve velike strane institute, arhive, vojne i državne, dr Smilja Avramov nigde nije pronašla odeljak o genocidu nad Srbima.

- A takav genocid su vršili Bugari 1914. do 1918. na jugoistoku Srbije, Austrijanci i Nemci u Mačvi, od 1941. Nemci u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Mađari u Sremu i Bačkoj, Hrvati u Hrvatskoj BiH i Sremu. Nestalo je preko milion Srba u Prvom svetskom ratu i preko milion Srba u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, o tim genocidima srpska deca ne uče u školama.

Nastavak na Vesti-online.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.