I Šabac dobio balerine

Izvor: RTS, 16.Jun.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Šabac dobio balerine

Do pre deset godina, balet se u Šapcu nije igrao, a od nedavno, taj grad ima i svoje školovane balerine. Sedam devojčica koje tri puta sedmično plešu u Centru za igru, uspešno su završile četvorogodišnju Osnovnu školu za baletsko obrazovanje "Dimitrije Parlič" iz Pančeva.
Tiho, na prstima, plešu već desetak godina. Za mlade Šapčanke, koje su uz redovno školovanje vanredno završile osnovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baletsku školu sa najvišim ocenama, balet je velika ljubav, a svaka nova koreografija izazov.

"To je najlepša umetnost koja me oduševljava, ti pokreti, i pačke, i suknjica na sceni. Ovde dolazim da vežbam zato što to volim, i ništa drugo me ne zanima sem baleta", kaže Bojana Spasić.
Na treninzima koji traju po 90 minuta, godišnje pocepaju nekoliko pari obuće. Ples u tvrdim špic patikama, često je, kažu, i bolan.
"Mnogo boli, žuljevi, bol. Ponekad ima krvi, suza, Ali sve se zaboravi kada vidimo kolika je publika došla da nas gleda, koliku podrušku imamo", kaže Jana Jelesić.
"Bilo je dosta trenutaka kada sam odustajala, kada posustanem, ali jednostavno svaki put se vratim kao borac, i izađem mnogo jača", kaže Jelena Barokčić.
Šabačke balerine zapažene uspehe beleže i na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Za odlazak na jedno, pripremaju se oko dva meseca.
"Bili smo na dosta takmičenja, i imamo mnogo nagrada, to ne može stvarno da se izbroji, veliko je zadovoljstvo i čast biti na jednom takmičenju, jer ima dosta konkurncije, i dobrih takmičara", kaže Aleksandra Simić.
Za deset godina postojanja baletske škole u Šapcu, lepotu i težinu ove umetnosti, osetilo je oko 350 dece.
"Na svakom času, svakog dana, vi morate da se trudite, zato kažu daje baletska umetnost u rangu dizača tegova. Vi svakog momenta, svakog trenutka imate takvu ekspanziju tela, kao čovek kada diže teg od 100 kilograma", kaže Ljubiša Nikolić, baletski igrač - solista.
Iako iziskuje mnogo odricanja i rada, šabačke balerine, nastaviće kažu, da plešu na prstima. Želja im je da šarm i lepotu ove scenske umetnosti prenesu na mlađe naraštaje.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.