I SAD osudile izgradnju naselja na palestinskim teritorijama

Izvor: Blic, 04.Dec.2012, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I SAD osudile izgradnju naselja na palestinskim teritorijama

Vlada Sjedinjenih Američkih Država oštro je danas kritikovala Izrael zbog najave izgradnje naselja za jevrejske koloniste na okupiranim palestinskim teritorijama, tražeći od Jerusalima da preispita plan.

Bela kuća i Stejt department su saopštili da su izraelski planovi u suprotnosti sa dugoročnom američkom politikom, pogotovu u osetljivoj oblasti kod Jerusalima, nazvanoj "zona E1".

- Ponavljamo svoje dugotrajno protivljenje izraelskoj aktivnosti na izgradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između ostalog i u Istočnom Jerusalimu. Protivimo se svim jednostranim akcijima, uključujući i izgradnju naselja, jer one komplikuju napore da se nastave direktni, bilateralni pregovori - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će Izrael nastaviti spornu izgradnju, odbacivši današnje negodovanje država Evrope.

- Izrael će nastaviti da se bori za svoje suštinske interese, uprkos međunarodnom pritisku, i neće promeniti tu odluku. Jednostran potez Palestinaca u UN (zahtev i dobijanje statusa dzrzave-posmatrača) je razmetljiva i fundamentalna povreda (mirovnih) sporazuma, za koje je garantovala međunarodna zajednica. Ne treba da bude iznenađenje to što Izrael neće sedeti skrštenih ruku i gledati jednostrane poteze Palestinaca - poručio je Netanijahu.

Francuska, Velika Britanija, Švedska, Španija i Danaska pozvale su danas na razgovore izraelske ambasadore da bi im ulzozili demarše zbog izgradnje naselja na palestinskim teritorijama.

Problem izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama za koje Palestinci žele da budu deo njihove buduće države u srcu je četvorogodišnjeg ćorsokaka izraesko-palestinskih mirovnih pregovora. Palestinci postavljaju obustavljanje izgradnje kao uslov da nastave pregovore, dok Izrael insistira na pregovorima bez ikakvih preduslova.

Izrael je u petak, odmah po sednici UN na kojoj je Palestina proglašena za državu-posmatrača, objavio da će nastaviti izgradnju 3.000 stanova na palestinskim teritorijama, da bi "kaznio" Palestince zbog uspeha u UN. Izrael je najavio i izgradnju na posebno osetljivom delu zemlje izvan Jerusalima, od čega se ranije uzdržavao zbog pritiska SAD.

Povezane vesti: Ban Ki-mun: Izgradnja jevrejskih naselja udarac miru Izrael odobrio 3.000 novih stanova za jevrejske naseljenike Njujork tajms: Sukob u Gazi - priprema Izraela za Iran Obama upozorava Palestince Netanijahu najavio nastavak gradnje u istočnom Jerusalimu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.