I Rumunija uručila protestnu notu Mađarskoj

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Rumunija uručila protestnu notu Mađarskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije pozvalo je mađarskog ambasadora da izrazi nezadovoljstvo zbog namere Mađarske da gradi ogradu na granici dve zemlje.

Rumunsko ministarstvo saopštilo je da je pozvalo ambasadora kako bi mu uručili zvaničnu protestnu notu zbog planirane izgradnje ograde, kao i zbog serije komentara koje su iznosili mađarski zvaničnici poslednjih dana.

Kako navodi AP, Bukurešt je naveo da su Rumunija i Mađarska do sada dobro sarađivali na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granici i u policijskim stvarima, te da bi, u skladu sa time, zajedno trebalo da analiziraju situaciju.

Mađarska je još ranije izgradila ogradu od bodljikave žice na granici sa Srbijom, a od juče je granicu zatvorila za hiljade izbeglica sa Bliskog istoka koji preko Srbije pokušavaju da odu u Evropsku uniju.

Podsećamo, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije ranije u toku dana je saopšteno da će Beograd, zbog ispaljivanja suzavaca na teritoriju Srbije tokom sukoba mađarske policije sa izbeglicama na graničnom prelazu Horgoš, Budimpešti uputiti protestnu notu.

Podsećamo, mađarska je uputila notu Srbiji sa molbom da se spreče, kako se navodi, naoružani migranti u prelasku državne granice na Horgošu.

Osim toga, Mađarski premijer Viktor Orban najavljuje izgradnju zida duž granice prema Rumuniji, kao i na određenim mestima na mađarsko-hrvatskoj granici.

"Očigledno je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Ona će ići drugim pravcem, zbog čega smo odlučili da izgradimo zid na granici ka Rumuniji. Takođe ćemo na određenim mestima duž hrvatske granice podići ogradu", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.