I Poljska se povlači?

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Poljska se povlači?

Varšava -- Poljska će se verovatno povući iz sporazuma o migracijama Ujedinjenih nacija, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Vrlo je verovanto da više nećemo biti deo tog globalnog sporazuma", rekao je Moravjecki tokom konferencije sa nemačkom kancelarkom Angela Merkel, prenosi Rojters.

Iz sporazuma su se već povukle Austrija, Mađarska, Češka i SAD, dodaje Rojters.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je posle razgovora s nemačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi da i Poljska razmatra da kao Austrija, i kako bi želeo češki premijer Andrej Babiš, odustane od Globalnog pakta o migraciji UN jer suverena poljska politika azila i kontrole granica za Varšavu ima prednost.

"Verovatno je da kao i Austrija i kako razmatra sada Češka nećemo biti deo Globalnog pakta o izbeglicama, jer smatramo da su naši suvereni principi i kontrola granice za nas prioritet. Međutim, želimo da doprinosimo smanjenju tenzija, da pomažemo na licu mesta državama, takođe i preko naše granične straže. U redu je da u Evropskoj uniji imamo razlike, ali prinuda država članica nije dobar put", kazao je Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

Dok je poljski premijer pohvalio način na koji Austrija kao predsedavajući EU nastoji da implementira zaključke samita EU u oblasti migracije i politike azila, pre svega princip dobrovoljnosti, nemačka kancelarka podržala je globalni sporazum UN o migraciji.

"S jedne strane, naglašavamo suverenitet država u paktu, jer to jesu odluke svake zemlje. Postoji Ženevska konvencija. Svi smo protiv nelegalne migracije, ali ako ima razmene, zalažemo se za legalnu ;migraciju, stručnjaka ali i humanitarnu preko UNHCR-a.Pakt nije pravno obavezujući, ali Nemačka staje uz njega", kazala je nemačka kancelarka.

Poljski premijer rekao je, tim povodom ali i povodom drugih izazova s kojima je suočena EU a koji su bili tema današnjih redovnih konsultacija nemačke i poljske vlade u Varšavi, da ima osećaj da se u Evropi suviše mnogo govori o razlikama i da to prekriva činjenicu da je zajedničkih stavova i sloge više nego što se čini.

"Ja sam optimista, povremeno razlike nepotrebno prekrivaju naše zajedničke interese", rekao je Moravjecki. Poljski premijer i nemačka kancelarka podržali su danas Ukrajinu i njene reforme.

Dok je Moravjecki otvoreno poručio da bi planirano proširenje ruskog gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora moglo da ugrozi stabilnost Ukrajine, ako joj Rusija zahvaljujući Severnom toku 2 isključi gas, Merkelova je samo ocenila da je tranzit ruskog gasa preko Ukrajine važan element bezbednosti.

Merkelova je upozorila da EU mora da nastoji da ima dobre odnose sa susedima, ali da je dužna da im govori istinu kada krše međunarodno pravo, kao Rusija u Ukrajini, i požalila se da je malo vidljiv napredak u implementaciji Sporazuma iz Minska za mirno rešenje krize u Ukrajini.

Na pitanje novinara da li će njenu i poziciju Nemačke na međunarodnom planu kada je EU suočena s toliko izazova oslabiti činjenica da se povlači s čela stranke, Merkelova je odgovorila kratko "Nemačka kancelarka ostaje nemačka kancelarka".

Ni kancelarka ni poljski premijeri a ni novinari javnih servisa i poljske državne agencije PAP u pitanjima Angeli Merkel i Mateušu Moravjeckom nisu nijednom rečju pomenuli poljske zahteve da Nemačka otvori pitanje ratnih reparacija i isplati Poljskoj odštetu za razaranja tokom Drugog svetskog rata, temu koju poljski političari podgrevaju povremenim izjavama, obično pred domaće izbore, kao ovih dana poljski predsednik Andžej Duda pred drugi krug lokalnih izbora u Poljskoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poljska se vjerovatno povlači iz sporazuma o migrantima

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2018

VARŠAVA - Poljska će se vjerovatno povući iz sporazuma o migracijama Ujedinjenih nacija, saopštio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.