Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Milan Lukić bio u Srebrenici?

Sarajevo -- Svedok na suđenju u Sarajevu izjavio da je u julu 1995, kada je počinjen genocid nad Muslimanima, u Srebrenici bio i Milan Lukić.

Bivši načelnik Stanice javne bezbednosti u Bratuncu govorio je kao zajednički svedok odbrane 11 optuženih za zločine u selu Kravica. "Lako je optužiti ove ljude ovdje, ali dajte da saznamo pravu istinu", rekao je Miodrag Josipović, dodavši da "ne želi" dalje pričati o Lukiću jer je "i danas opasno pričati o njemu". Milan Lukić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je optužen u Hagu za zločine u Višegradu.

Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan i Milovan Matić optuženi su za streljanje oko 1.000 Bošnjaka na farmi u selu Kravica.

Miodrag Josipović je rekao kako je o "problemima" u selu Kravica saznao od komandanta Drugog odreda Šekovići, kojem nije znao ime, nego samo nadimak "Oficir".

"On mi je rekao da se desio taj eksces, da je jedan čovjek poginuo", ispričao je Josipović.

On je rekao da je znao da je u to vreme na području Srebrenice bio "Milan Lukić iz Višegrada", te da sama ta činjenica "sve govori". Svedok nije obrazložio svoju tvrdnju.

Milan Lukić, bivši vođa paravojne formacije "Beli orlovi", poznate i pod imenom "Osvetnici", u Hagu se tereti za zločine protiv čovečnosti u Višegradu između aprila 1992. i oktobra 1994. godine i kršenje zakona i običaja rata.

Svedok je rekao da ni jednog od optuženih ne može povezati sa događajima u Kravici, prenosi mreža za izveštavanje o ratnim zločinima BIRN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.