I KOSOVO I EVROPA

Izvor: Kurir, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I KOSOVO I EVROPA

Predsednik Boris Tadić čitava dva sata u sedištu Demokratske stranke odgovarao na pitanja građana

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić odgovarao je juče u sedištu DS dva sata na pitanja koja su mu građani postavljali telefonom. Tadić je u opuštenoj atmosferi, u sedištu svoje stranke u Krunskoj ulici, porazgovarao sa petnaestak građana iz cele Srbije koje su zanimali njihovi konkretni egzistencijalni problemi, ali i pitanje ulaska Srbije u EU, potpisivanje Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o stabilizaciji i pridruživanju i pitanje Kosova.

Predsednik se najduže zadržao u razgovoru sa Radovanom iz Beograda koji ga je zamolio da mu pojasni razliku između njegove stranke i DSS odnosno SRS.

- Znate kad žene kažu muškarcima „Svi ste isti“? To vam je isti princip kao kada ljudima iz različitih stranaka kažu „Ma, svi ste vi isti“. Nije tako! U svetu postoji podela na desni i levi blok. Desni zastupa interese velikog kapitala, dok je levi socijaldemokratski. Kod nas desni blok čine radikali, koji zastupaju interese velikog kapitala, a ujedno se obraćaju najsiromašnijem sloju stanovništva. Da je to tako, uveriće vas i činjenica da oni nikada nisu kritikovali veliki kapital. Nisam video ni da su se uključili u borbu da se zemljište Luke Beograd vrati gradu - rekao je Tadić.

On je naglasio da nije sigurno da će 28. aprila Srbiji biti ponuđeno da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, ali da Božidar Đelić ima ovlašćenje da potpiše taj dokument ako ga EU bude ponudila.

- Ne treba samo mi da potpišemo sporazum, već svaka zemlja pojedinačno. Ukoliko dođe do toga, Srbija bi mogla da izvozi svoje proizvode na evropsko tržište, što je od izuzetne važnosti, jer upravo Evropa čini 60 procenata našeg tržišta - istakao je Tadić i dodao da je Vlada već donela odluku da se potpiše SSP i da je to nemoguće poništiti bez nove većine.

Odgovarajući na pitanja građana, Tadić je rekao da očekuje da će na izborima 11. maja Srbija još jednom reći „i Kosovo i Evropa“, kao i da će DS dobiti većinu i da će imati premijera iz svojih redova. On će se, kako je rekao, baviti ekonomijom i brzo vratiti Srbiju na put brzih i uspešnih reformi.

- Uveren sam da će se i DSS vratiti kući, na svoju evropsku politiku. Svaka antievropska poruka je otimanje novca od građana i uskraćivanje mogućnosti da u budućnosti zarade više. EU nije cilj sam po sebi, to je instrument za ostvarenje uslova za bolji život građana - kazao je Tadić.

On je naglasio da Kosovo ne može da se brani samo verbalnim porukama, već da mora da se gradi ceo sistem koji će doprineti jačanju države.

- Ne možete od tačke A do tačke B dođi sedeći ili ležeći. Mora da se radi i ide ubrzanim korakom, jer nama Evropa treba mnogo više nego mi njoj. Uostalom, u Evropi su plate tri-četiri hiljade evra, tamo je uređen sistem i dobro zdravstveno i socijalno osiguranje, i upravo je to ono što nama treba - naglasio je Tadić.

Predsednik je ocenio da građani Srbije ne žive dobro i da „imaju veće plate nego što nam je realna proizvodnja, tako da hitno moramo da privučemo nove investicije, otvorimo radna mesta i pokrenemo proizvodnju“.

- Ako to ne učinimo u najskorije vreme, pući će sistem javnih finansija. Da se to ne bi desilo, moramo da se otvaramo ka svetu, a pravi način za to je ulazak u EU - kazao je on i ponovio da se više ne radi o pitanju da li hoćemo u EU ili ne već kako želimo da živimo.[ antrfile ]

MALI PRIVREDNIK

Predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da je 1987. bio mali privrednik i da je imao dva zaposlena radnika.

- Znam ja vrlo dobro šta je život. Iako sam rođen u situiranoj profesorskoj porodici, vrlo rano sam otišao iz nje jer sam smatrao da nije viteški da me roditelji izdržavaju. Živeo sam u stanu bez kupatila, prodavao sam novine i knjige na ulici kako bih zaradio novac, bio sam novinar, a bio sam i mali privrednik sa dva zaposlena radnika. Bavio sam se proizvodnjom igračaka - istakao je Tadić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.