I Crna Gora potpisala

Izvor: B92, 08.Jan.2022, 19:54

I Crna Gora potpisala

Crna Gora je jedna od država koje su u UN uputile poziv liderima Kine da omoguće nezavisnim posmatračima "trenutan, jasan i neometan pristup" regionu Sinđang.

I to uz napomenu da je sve više izveštaja o široko rasprostranjenim i sistematskim kršenjima ljudskih prava. Osim Crne Gore, izjavu su potpisale i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Luksemburg, Belgija.

Te zemlje su zajedničkom saopštenju u Ujedinjenim nacijama kazale da ima sve više izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o "široko rasprostranjenim i sistematskim kršenjima ljudskih prava" od strane NR Kine protiv Ujgura, koji su pretežno muslimani, i pripadnika drugih etničkih i verskih manjinskih grupa.

Kako prenosi "goodmenproject.com", oni navode izveštaje o, između ostalih, mučenjima, razdvajanju dece i ozbiljna ograničenja slobode veroispovesti ili uverenja i slobode kretanja, udruživanja i izražavanja.

"Pozivamo Kinu da osigura puno poštovanje vladavine prava i da poštuje svoje obaveze prema nacionalnom i međunarodnom pravu u pogledu zaštite ljudskih prava“, navodi se u saopštenju koje je u UN pročitao francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Nikolas de Riviere.

Podsetimo, Kina negira optužbe a u decembru je objavila da uvodi sankcije za četiri člana američke vladine Komisije za međunarodnu versku slobodu kao odgovor na kazne uvedene kineskim zvaničnicima zbog pritužbi oko zloupotreba u oblasti Sinđang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.